Автор
Веселина Петрова

Ето кой е градът, в който селфитата се приемат за проява на глупост и самовнушение

Ако сте решили да разгледате Берлин, имайте предвид, че в този град селфитата не са много на почит. Рядко ще видите хора, които се снимат сами и се усмихват неловко пред камерата на телефона си. 

Германците ценят личния си живот. Според изследване от 2017 г. на Университета в Хоенхайм относно нагласите, поведението и възприятията за неприкосновеност на личния живот, германските граждани разкриват лична информация "доста рядко". А когато става въпрос за споделяне на свои снимки в социалните мрежи, например селфи в Instagram, изследователите установяват, че "само няколко германци" намират за "полезно" да го правят. 

"Най-висок процент е установен сред най-младите участници (7%)", показва проучването. 

"Германия е една от страните, в които загрижеността за неприкосновеността на личния живот е забележимо по-силно изразена", казва пред BBC Филип Мазур, съавтор на доклада за 2017 г. и доцент във Vrije Universiteit Amsterdam.

Много от жителите на Берлин смятат, че културата "без селфита" се е развила благодарение на прочутата клубна сцена. Много от местата държат на дискретността и насърчават гостите си да се отпуснат на макс и да се забавляват. Затова и снимките вътре не са добре приети. В много клубове дори има табели на които е показано, че камерите и снимките са забранени. 

Всъщност хората, които често посещават берлинските клубове знаят, че не могат да снимат вътре и трябва или да приберат смартфона си, или да поставят стикер върху камерата. 

Berghain (за който се смята, че е защитил правилото за забрана на снимането, когато го е въвел, около 2006 г.), и Sisyphos остават най-известните клубове в Берлин, които не желаят посетителите им да се снимат вътре. Подобно е отношението и в KitKat, клуб, известен с позитивното си отношение към секса. В него гостите са насърчавани да носят фетиш, лачени и кожени, бляскави дрехи и др. и им е позволено да правят секс на място. 

"Забраната е, от една страна, защита на нашите гости и... защита на атмосферата и концепцията на клуба. Без нея повечето хора вероятно щяха да се държат по друг начин", коментират от клуба. 

Има места, където от уважение към хората, които влизат, или от уважение към самото място, селфитата не са позволени. Друг любопитен факт е, че в Берлин почти никога няма да видите хора, които държат фотоапаратите си, за да снимат уличните музиканти. 

Макар и да няма категорична забрана, в Берлин има изключително тържествени следвоенни пространства - като Мемориала на убитите евреи в Европа в Мите - фотографията там се смята за крайно неподходяща, ако не и забранена. 

Жителите на Берлин приемат за неуместно или самоцелно да публикуват снимки от ежедневието си. Правенето на селфи тук може да бъде просто неудобно, глупаво и дори опасно, разказва dnesplus.bg.

Според социолози и психолози нагласите на берлинчани към селфи манията и твърде голямото разкриване пред света в социалните медии няма да се случи скоро. Дори тъкмо обратното - все повече хора идват в Берлин, водени от мисълта за особената свобода, която градът им дава. Те знаят, че са свободни да направят каквото пожелаят и то ще си остане в Берлин.