Автор
Антония Михайлова

Как жените губели девствеността си в Древен Рим

От древни времена до наши дни различните народи по света се отличават със свои специфични традиции и обичаи. В миналото хората гледали на дадени явления и събития по далеч по-неприемлив и странен за съвременното общество начин. Това се отнася и за девствеността при жената, която винаги е имала особена стойност за племената и народите. 

Докато едни се отнасяли към девствеността с презрение и се опитвали да се освободят от нея в определен период от израстването на девойката, други гледали на целомъдрието като на нещо изключително ценно, пазят го като зеницата на очите си до появата на жениха, или пък го продават за голяма супа пари. Темата за девствеността винаги е будела интерес от миналото до днес. Затова по-долу спряхме вниманието си на необичайните традиции и схващания, които хората са имали по отношение на нежния пол, в Древната Римска империя.

Подобно на други народи, римляните се отнасяли към момичетата по специален начин. Особени възприятия те имали по отношение на тяхната девственост. В древността се е смятало, че кръвта при първия полов акт при момичетата не е добър знак. Според представите им в нея имало зли сили и носела болести. Поради тази причина мъжете гледали да се предпазят от подобна жена и избягвали да си лягат с девственица. 

От своя страна пък младите момичета около 14-годишна възраст били принудени да загубят девствеността си. Както и в Древна Гърция девойките били изпращани в храма на Богинята, по пътя към който трябвало да принесат невинността си в жертва на първия срещнат мъж. Ако едно момиче не успявало да срещне мъж в същия този ден, тя трябвало да отнеме девствеността си със собствените си ръце. За тази цел им били връчвани специални фигурки с подходяща фалическа форма. 

Как жените са губили девственост в древността (+18)
НОВИНИ
Автор Woman.bg

Как жените са губили девственост в древността (+18)

Автор Woman.bg

Между другото, в Древна Гърция, както и в Древен Рим, на брак с девственица не се гледало с добро око. 

Такъв съюз можел да създаде неприятно впечатление сред околните и дори да опозори имиджа на младоженеца.