Автор
Антония Михайлова

Тя е една от най-безопасните страни за пътуване в Европа: Добре дошли в Лихтенщайн

Ако се чудите коя е страната, спечелила си репутацията на една от най-безопасните за пътуване в Европа. Макар и да е джудже, тя има с какво да изненада и да се похвали пред туристите. 

Ако все още не сте се досетили, става дума за страната, известна със своите приказни планински пейзажи, с богатото си историческо, архитектурно и културно наследство, с безупречното си туристическо обслужване, с красивите хотели и широки възможности за екскурзии – Княжество Лихтенщайн. 

Лихтенщайн
Лихтенщайн

Страната е толкова малка, че в нея няма летище или магистрала, но има старинни замъци, които изглеждат като излезли от приказките, както и уникални музейни експозиции и уважаван ски курорт. Княжество Лихтенщайн е еднa от най-малките държави на планетата, заемаща само 160,5 км². Тя е четвъртата най-малка страна в Европа след Ватикана, Монако и Сан Марино. Населението е малко над 38 хиляди души, което е по-малко, отколкото в множество по-малки или по-големи европейски градове. Страната е буквално притисната в долината на река Рейн между хребетите на Алпите. 

Разположена е в Централна Европа, като на запад границите ѝ се очертават от Швейцария, a на изток – от Австрия. Могъщият Рейн пресича западната част на Лихтенщайн. Няма обща граница с Германия, въпреки че населението на княжеството говори германски език. Политическата форма на управление е конституционна монархия. 

Лихтенщайн
Лихтенщайн

Към момента страната се управлява от принц Ханс-Адам II, който е представител на княжеска династия, датираща от 12 век, и от министър-председател в лицето на Даниел Риш. 

Лихтенщайн е една от най-миролюбивите страни, няма дори собствена армия, а княжеството не е участвало в нито един военен конфликт от 1866 г. насам. В същото време Лихтенщайн е страна с едно от най-високите нива на финансова сигурност на населението и няма външен дълг. А както отбелязахме вече, Лихтенщайн е и сред най-безопасните страни за посещение, но все пак всеки турист трябва да е запознат с основните правила за безопасност. Тук можете относително спокойно да преживеете Трета световна война. Освен това княжеството граничи с политически неутрални страни, каквито са Швейцария и Австрия, а също така може да се похвали с близка до нулево ниво престъпност. А това означава, че дори онези туристи, които пътуват сами из страната, могат необезпокоявани да кръстостват китните му селца и планински пътеки. 

Всички таксита на територията на княжеството са снабдени с джипиес локатор и са собственост на солидни компании. Кражбите, уличните грабежи и измамите тук са почти непознати, което също допринася за индекса 89/100 по сигурност. 

Гражданите на княжеството се отличават със своята дружелюбност и сърдечност. Коренните жители на страната са лихтенщайнци, а историческото име на народа е алемани – име, дадено на германците, които в миналото са се заселили в алпийските планински райони. Значителен процент от населението тук са и швейцарци, австрийци и италианци. Официалният език на Лихтенщайн е алемански, диалектически модифициран немски. Персоналът на уважавани хотели и търговски центрове може да говори английски и френски. 

Тъй като Княжество Лихтенщайн е разположено насред Алпите, очевидно е, че топографията е доминирана от планински елементи. Именно от този факт произтича и най-голямата опасност в Лихтенщайн – лавините. Затова всеки турист тук трябва да е предварително запознат с метеорологичната прогноза, когато тръгва към планината. По-голямата част от територията е покрита с планински гори. Най-високата точка на страната се намира близо до границата с Швейцария - това е връх Грауспиц, чиято височина е 2600 м. 

На север планинските вериги отстъпват на високи хълмове. В западна посока хълмовете постепенно преминават в долината на река Рейн, разположена на надморска височина от 430 м.

Улицата с влаковете: Атракцията, която привлича все повече туристи в Ханой и заплашва да се превърне в бедствие
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

Улицата с влаковете: Атракцията, която привлича все повече туристи в Ханой и заплашва да се превърне в бедствие

Автор Антония Михайлова

Природата на страната е вълшебно красива. Долината на река Рейн заема 25% от площта, а останалата част е заета от високите масиви на Тиролските Алпи. В долината на Рейн се редят красиви гледки от лозя, ръж и плодове, а по алпийските пасища могат да се видят доста стада от говеда. 

Княжество Лихтенщайн е популярно с произвежданите тук висококачествени вина, условията за селски туризъм и ниските данъци, които привличат многобройни чуждестранни фирми. Това е една от най-богатите страни в света с един от най-високите жизнени стандарти. Около ¼ от доходите на княжеството идват от производство и продажба на скъпи пощенски марки, а друга съществена част – от износа на зъбни протези. Княжество Лихтенщайн може и да е една от най-малките държави в света, но притежава уникална атмосфера, благодарение на красивата си природа и средновековни замъци. Едно от най-забележителните и безопасни места в Европа, което си струва да посетите.