Автор
Веселина Петрова

Ще се изненадате какво има на върха на най-високата планина в Япония

Фуджи има идеална конусовидна форма, често е покрита със сняг и се издига над всичко. Свещеният символ на Япония всъщност представлява активен вулкан. Самотно извисяващата се на 3776 метра височина на планина има зашеметяващ вид, най-иконичната гледка от Страната на изгряващото слънце. 

Фуджисан, както я наричат японците, е свещена и е обект на поклонение. От съображения за безопасност, днес тя е достъпна за катерачите само два месеца годишно - през юли и август. Често броят на хората, които катерят върха, стига до 200-300 000 души на сезон, което според някои данни я прави най-изкачваната планина в цял свят. 

Векове наред хората в Япония са се страхували от вулкана, чието последно голямо изригване е било през 1707 г., а пепелта е стигнала чак до отстоящия на над 100 км Токио. 

Планината се формира преди около 100 000 години, а повтарящите се изригвания оформят настоящата ѝ височина. 

Почитта на японците към Фуджи е също толкова древна. Приеват я за свещено място. Шинтоизмът - "местната" за Япония система от религиозни вярвания - приема, че природните обекти като планини, реки, скали или езера са местата, където живеят духовете. И тъй като най-много от тях са в планините, в страната има има толкова много планини, осеяни със светилища. Когато будизмът навлиза в Япония, той допълнително развива вече съществуващата практика и придава на изкачването поклоннически смисъл.

Районът и маршрутите към върха са пълни с хижи и ресторанти, а до средата на вулкана има и път за коли и автобуси, увенчан с голям паркинг и магазини. Т.нар. пета станция, до която има път, бива достигната от стотици хиляди. Последната част, включително и върхът - от 3360 метра нагоре - пък е частна земя и принадлежи на шинтоистко светилище. На върха, където е и кратерът на вулкана с диаметър над 700 метра и дълбочина от 250 метра, има пощенска станция, откъдето може да изпратите картичка с печат на Фуджи. Има и светилище, където дори може да се организира сватба, както и... Wi-Fi. 

Мобилни точки за достъп до Wi-Fi има и по склоновете. Звучи странно, но пък освен да провери времето, човек може да публикува селфи или изглед от планината...

Повечето хора катерят върха през нощта, за да посрещнат горе изгрева. Над 8000 души на ден минават пътя към върха. В подножието на вулкана също кипи сериозен туристически живот, захранван и от наличието на термални извори, развлекателни паркове, ботанически градини, ски курорти и голф игрища, пише Webcafe.