Автор
Антония Михайлова

Улицата с влаковете: Атракцията, която привлича все повече туристи в Ханой и заплашва да се превърне в бедствие

Вече почти година властите в Ханой се опитват да затворят "Улицата с влаковете" - една от най-известните неофициални атракции в града, където влаковете трещят само на крачки от мястото, където хората редовно похапват или пият кафе в разположените в непосредствена близост до железопътните линии ресторанти и кафенета. 

Но изглежда, че туристите скоро няма да спрат да прииждат, въпреки нарастващите опасения на града от евентуални злополуки вследствие на непрестанно струпващите се по улицата тълпи от гости на града, примамени от видеата, циркулиращи с пълна пара из социалните мрежи.

View post on Instagram
 

Вековната железопътна линия, построена от бившите френски колониални владетели на Виетнам през 1902 г., пресича сърцето на оживените квартали в стария квартал на Ханой. 

Това, което преди беше нормална част от ежедневието на жителите на района обаче, през последните пет години се превърна в една от най-емблематичните туристически атракции на града - и последна жертва на свръхтуризма.

View post on Instagram
 

Неслучайно през 2023 г. властите на страната съобщиха, че са издали документ, изискващ по-строги санкции за фирми, работещи по улицата - последната от поредицата мерки, които в края на краищата не успяха да ограничат десетките туристи, стичащи се на "Улицата с влаковете".

През април миналата година отделът по туризъм на Ханой нареди на туристическите агенции да не организират групови обиколки до мястото. Тогава Кю Сонг Анх - местен екскурзовод и отговорник на туристическите обиколки до "Улицата с влаковете", сподели пред TIME, че подкрепя решението за ограничаване на броя на туристите на въпросната улица, след като е бил свидетел как ентусиазирани туристи се люлеят на ръба на бедствието.

View post on Instagram
 

Подобни улици, разположени на действащи железопътни линии, са привличали туристи и в други части на Азия, включително Тайланд и Тайван, но никоя досега не е била толкова вълнуваща, колкото тази в квартал Хоан Кием в Ханой. Няколко пъти на ден стотици нетърпеливи посетители идват в заведенията - стари резиденции, превърнати в старинни кафенета, разположени покрай и дори върху влаковите релси, стискайки фотоапаратите си в очакване на оглушителния рев на минаващия само на няколко крачки от тях влак.

През последните няколко години, когато пешеходният трафик към района се увеличи многократно, влаковете трябваше да задействат аварийните си спирачки заради туристи, които се приближаваха опасно близо до тях. На фона на нарастващите страхове от злополуки по улицата, властите наредиха затварянето му през 2019 г. в опит да държат туристите далеч.

View post on Instagram
 

Ясно е, че пълната забрана не работи, тъй като привлекателността на "Улицата с влаковете" за туристите продължава да предизвиква тревога.

Експерти изразиха мнение, че заради големия интерес и невъзможността да се спре прииждането на туристи към този район на Ханой, трябва да се намери средно решение, така че Виетнам да не загуби една от най-очарователните си атракции. 

А "Улицата с влаковете" със сигурност може да се нарече перлата в короната на туризма в Ханой. "Това е нещо, което трябва да направите", "място, което трябва да посетите“, коментират стотици потребители в социалните мрежи, които вече са били там. 

И действително много от докосналите се до тази интересна атракция ще ви кажат, че "Улицата с влаковете" е истинско, уникално изживяване от виетнамския или ханойския живот, отколкото който и да е храм или музей."

View post on Instagram
 
View post on Instagram