Автор
Евелин Попадийна

Да се насладим на студените дни: Прекрасните кътчета на България

Зимата настъпи, празниците минаха, а май всички имаме нужда от още почивка. За щастие, в България бързо можем да стигнем в планината, където ще дишаме чист въздух сред тишина и спокойствие.

Можем да разнообразим зимните си дни, да избягаме от сивото и скучно ежедневие, като пояздим кон, разходим се по някоя от многобройните екопътеки или да пием чаша червено вино с компания пред камината в малък, уютен хотел.

Подбрали сме прекрасни кътчета в България, които са подходящи за пътешественици, които предпочитат да опознават малките богатства на страната ти.

Априлци
Априлци се намира на 200 км от София в сърцето на Стара Планина. Градчето предлага безброй възможности за зимен туризъм. Можете да отседнете в къщи или вили, построени в традиционен стил, в които ще почувствате духа на българската история. През зимата този район е много привлекателен, разходките из заснежените улични остават незабравими. 

Говедарци
Говедарци е малък курорт в подножието на Рила планина. Селото е запазило облика си на китна планинска зимна дестинация с добре изградена туристическа база и инфраструктура, която спомага грижата и опазването на дивата природа. Името си селището дължи на говедарите от Рилския манастир, които слезли от Кобилино бранище след опожаряване на тяхната обител и потърсили убежище с животните в долината на Черни Искър. Можете да се настаните в някоя от къщите за гости – домакините ще ви посрещнат с вкусни традиционни гозби. Има възможност за разходка до Боровец, изкачване до хижа Мечит или авантюристично возене с шейна, теглена от коне.

View post on Instagram
 

Златоград
Този град е разположен в долината на река Върбица в Източните Родопи. Златоград е успял да запази непокътната старата си част. В механите се предлагат ястия, приготвени по традиционни за региона български рецепти и кафе на горещ пясък. Той е отправна точка на няколко културно-познавателни маршрута: крепостта Устра, Перперикон, Татул, Лютица, Мезек, светилището на Орфей край с. Татул.

View post on Instagram
 

Арбанаси
Архитектурен резерват Арбанаси се намира само на 5 км от старата столица Велико Търново. Разположен е на високо плато, откъдето се открива превъзходна гледка към крепостта „Царевец“. В Арбанаси има запазени над 80 стари къщи, от които 36 са обявени за национални обекти. Всяка къща впечатлява с невероятна архитектура, високи каменни зидове, малки прозорчета, красиво изрисуван интериор и старинно обзавеждане. Там можете да отседнете в уютни хотели, построени в унисон със старинните къщи. През зимата селото се покрива със снежна пелена, която придава още повече уют.

View post on Instagram
 

Боженци
Намира се в Стара планина, само на 15 км югоизточно от Габрово. Живописният архитектурно-исторически резерват Боженци привлича много туристи, почитатели на алтернативния туризъм. Със своята 600-годишна история, селото се е превърнало в любимо място за опознаване на етнографията и архитектурата в района, отмора сред красивата природа и досег до непокътнатата възрожденска атмосфера. За по-автентично преживяване можете да отседнете в някоя от възрожденските къщи. Наблизо са разположени Етъра, Трявна, Соколски манастир, Дряновки манастир, пещерата „Бачо Киро“.

View post on Instagram
 

Чепеларе
Чепеларе се намира на 10 км от курорта Пампорово и на 75 км от Пловдив. Планинското градче е предпочитана дестинация заради прекрасните условия за ски туризъм и множеството забележителности и интересни обекти наоколо. През зимата Чепеларе привлича любителите на зимни спортове, но и туристи, които се интересуват от археологически забележителности и автентичния родопски бит и култура. Можете да отседнете в традиционна родопска къща – ще усетите гостоприемството на домакините, които ще ви поглезят с местни ястия. 

View post on Instagram
 
Ще се изненадате какво има на върха на най-високата планина в Япония
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

Ще се изненадате какво има на върха на най-високата планина в Япония

Автор Веселина Петрова