Автор
Антония Михайлова

Венеция въвежда нови правила за туристите в града

Венеция е една от най-известните туристически дестинации в света. Понякога към града се струпват два пъти повече туристи от самите жители, което принуждава местният съвет да наложи някои забрани и нови правила, свързани с туристите. 

Заради неспирния масов туризъм в града на каналите Венеция предвижда да въведе забрана за посещение в него от туристически групи над 25 души, придружени от гидове. По време на последното си заседание за годината, на 30 декември, Градският съвет взе решение за ограничаване на масовия туризъм заради негативното му въздействие върху града на гондолите.

Венеция
Венеция

Правилата включват и забрана за използване на високоговорители по време на подобни екскурзии, за да се предпазят жителите на центъра на града и островите Мурано, Бурано и Торчело от шум и неприятни звуци. Предприетите мерки влизат в сила от 1 юни 2024 г. 

Масовият туризъм отдавна създава проблеми на Венеция. Историческият център на града с известния площад "Сан Марко", мостът "Риалто" и многобройните канали живеят около 50 000 постоянни жители. През най-силния сезон в някои дни в града достигат до над два пъти повече туристи. 

Вижте кои са петте най-красиви градове с канали
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

Вижте кои са петте най-красиви градове с канали

Автор Веселина Петрова

Претъпкани улици и тълпи от хора - това е, което оформя днес образа на Венеция. Затова през септември градските власти решиха да въведат входна такса от пет евро, която туристите ще плащат от април тази година. 

Ограничаването на размера на туристическите групи до 25 души и забраната на високоговорителите ще насърчат устойчивия туризъм, отбеляза Елизабета Пеше - член на градския съвет на Венеция по въпросите на безопасността, се казва в прессъобщение. Целта е да се създаде по-добър баланс между хората, които реално живеят в града, и тези, които го посещават само като туристи. В бъдеще ще бъде забранено и спирането на групи в тесни алеи и на мостове.