Автор
Антония Михайлова

Невероятно, но факт: 4 страни, в които жените имат право на много мъже

Всички сме чували за царските хареми в миналото, както и това, че в някои страни, дори и в днешни времена, един мъж има правото на повече от една съпруги. В това няма нищо изненадващо. Оказва се обаче, че светът познава и друг вид полигамни отношения, при които една жена се обвързва с много мъже. Феноменът е известен като "полиандрия" (рядка форма на полигамия, при която жената има няколко брачни съюза с няколко мъже).

Причини за възникването на полиандрията

Проучвания сочат, че полиандрия е съществувала още в Древна Месопотамия. Няколко мъже сключвали брак с едно и също момиче. Една от причините е това, че било неизгодно за семействата да разделят земята помежду си, тай като това довеждало до обедняване. Друга причина за налагането на полиандрия била липсата на достатъчно жени, предизвикана от жертвоприношенията на новородени от женски пол по време на езически ритуали. На територията на повечето държави по света е забранено сключването на няколко брака едновременно, но в други страни полигамията и полиандрията продължават да бъдат често срещано явление и дори норма и до днес.

Шри Ланка 

Полиандрията се практикува в Шри Ланка, докато не бива забранена от британците през 1859 г. Дотогава полиандрията в този регион се е описвала с известния евфемизъм „eka-ge-kama“, което означава „ядене в една и съща къща“. Какво точно означава това? Една жена може да има няколко съпрузи от едно семейство, тоест те всъщност са братя. 

Полиандрията е съществувала дори сред членовете на кралското семейство. Крал Коте Виджаябаху VII делял първата си съпруга - Анула Кахатуда, с брат си Шри Раджансингхе. Към ден днешен полиандрията е често срещана в Шри Ланка - комбинация от полиандрия и полигиния: жените са женени за няколко мъже едновременно, а мъжете могат да се женят за други жени.

Непал 

Харемът от мъже е добре познато явление и в Непал, главно в района на Хималаите. Приблизително 20% от женското население има множество партньори. Това се дължи не само на пренаселеността, но и на характеристиките на планинския терен - земеделието е трудно. Тъй като парцелите са много малко, разделянето на собствеността е изключително нерентабилно. Ето защо мъжките хареми са популярни там.

Полиандрията в Непал е признак на бедност и за да не обеднеят напълно, всички братя имат една жена. И ако бракът е моногамен (традиционен), тогава семейството се счита за богато. Освен това момичето има неограничена власт в харема си, тъй като чрез нея се разпределя зестрата. Дори постът на старейшина в общностите се заема от уважавана жена в напреднала възраст.

Бутан 

От 1914 г. полиандрията е преобладаващ семеен обичай в Бутан, но подобни бракове днес се срещат все по-рядко. Основно сред хората от Брокпа в региона Мерак Сактен.

В Бутан полиандрията се развива на почти същия принцип като в Непал. Бракът на една жена с повече от един мъж позволява на цялото семейство да контролира по-големи участъци земя, което подобрява стандарта им на живот. Правителството на Бутан обаче отбелязва спад на такива бракове от 2000-те години на миналия век, тъй като хората днес смятат, че е трудно да издържат икономически голямо семейство. Междувременно Кралството дори създаде Министерство на щастието, което помага за решаването на брачни проблеми.

Кралство Бутан – държавата с Министерство на щастието
НОВИНИ
Автор Ива Петрова

Кралство Бутан – държавата с Министерство на щастието

Автор Ива Петрова

Нигерия 

В момента полигамните връзки не са официално разрешени в Нигерия, но няма и законова забрана за тях. А това означава, че има племена, в които полиандрията все още се практикува. Например, в северна Нигерия една жена традиционно има няколко партньори, наречени съпрузи или съжители. 

Но има и някои детайли. Например, след като се омъжи, жената се пренася в дома на съпруга си. Преди да реши да сключи отново брак, тя трябва да продължи съжителството си с първия съпруг, за да се опитат да запазят добрите си интимни отношения. Ако това не се случи, тогава тя има право да се премести при новия партньор, без да разваля първия си брак. И ако тази двойка има деца, те се приписват на биологичния баща, а не на майката.