Автор
Ева Григорова

Нека си припомним: Връзката на Чарлз и Камила всъщност започна като изневяра

Връзката на крал Чарлз III и кралица Камила всъщност започва с много публичен скандал, свързан с изневяра. Чарлз и Камила били приятели от години и за кратко излизали като тийнейджъри, те сключили брак с други хора. Кралят се венча за популярната принцеса Даяна през 1981 г., почти осем години след като Камила се омъжи за Андрю Паркър Боулс.

Чарлз и Камила останали в приятелски отношения през цялото време, като и двамата имат деца от своите партньори. Чарлз и Даяна са родители на принц Уилям и принц Хари, докато Камила споделя сина си Том и дъщеря си Лора с Паркър Боулс. Отношенията на Чарлз и Камила обаче станаха отново романтични още преди някой от тях да подаде молба за развод. Слуховете за тяхната афера започват да се въртят през 1986 г., седем години преди публикуването на запис от телефонен разговор от 1989 г. между Чарлз и Камила, който съдържа няколко внушителни коментара. В един момент Чарлз твърди, че иска да „живее в панталоните на Камила“ и дори се шегува, че си се представя като тампон. Затова и скандалът е известен като "Камилагейт" или "Тампонгейт".

Чарлз в крайна сметка призна, че е изневерил на Даяна по време на телевизионно интервю през 1994 г. „Да“, отговори Чарлз, когато го попитаха дали е предприел изневяра.

Чарлз обаче отказа да назове името на Камила по онова време въпреки съобщенията, че тя е човекът, с когото е имал афера. Интервюто се състоя на фона на раздялата на Чарлз и Даяна, която беше обявена през 1992 г. Даяна, от своя страна, наруши мълчанието си в собствено бомбастично интервю. „Бяхме трима в този брак, така че беше малко пренаселено“, каза Даяна през 1995 г. в интервю за „Панорама“ на BBC, когато я попитаха дали Камила е допринесла за раздялата ѝ с Чарлз.

„Когато ходехме в чужбина, имахме отделни апартаменти, въпреки че бяхме на един етаж, така че, разбира се, това изтече в пресата и предизвика усложнения, но Чарлз и аз трябваше да изпълним задълженията си и това беше от първостепенно значение.“

След четири години живот разделени, Чарлз и Даяна официално подадоха молба за развод и раздялата им беше финализирана през 1996 г. Те се ангажираха да бъдат родители на Уилям и Хари до неочакваната смърт на Даяна една година по-късно. Даяна и тогавашният ѝ партньор Доди Ал-Файед загинаха по време на автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г. Тогава Даяна беше на 36 години.

Чарлз и Камила в крайна сметка се ожениха през април 2005 г. на гражданска церемония. Те бяха короновани за крал и кралица през май 2023 г. след смъртта на кралица Елизабет II, година по-рано.