Дъхав, топъл и толкова полезен - чаят сякаш е всичко, от което имаме нужда в студените дни на януари. Хиляди години еволюция, нови теории за елементарните частици и възможност да си купиш билет за Марс... Да, животът ни се променя сякаш със скоростта на светлината, но има неща, които си остават "константа на удоволствието" и чаят е едно от тях.

От Древен Шумер и Египет, през дворците на Крит и Атина до трапезата на римските патриции в Помпей - дъхавата запарка от изсушени билки си остава напитка, която хората просто обожават. Неслучайно и чаят е второто в света консумирано питие след водата.

А днес ние можем да се насладим на страхотните бленди на различните видове чай, които пристигат буквално от цял свят и да усетим разликата във вкуса, нюансите, в аромата и силата на съставките във всяка ароматна чаша. И за да ви въведем в красивия свят на чая, ние заедно с Ahmad tea организирахме една специална "Чаена академия", която вече е към своя край.

През последните месеци успяхме да ви разкажем за митичните пътища на чая от Азия до Eвропа, за блендите и за това как се избират най-добрите чаени листенца от най-добре отглежданите чаени плантации в света.

Вече знаете и каква е разликата между черния и зеления и чай и защо една чаша от топлата напитка е по-полезна от портокаловия сок.

А как да приготвим перфектната чаша чай? Разбира се, има си някои тънкости, които ни споделиха експертите на любимия ни Ahmad tea.

И за финал - понеже за нас в woman.bg чаят е нещо като религия през зимата, позволяваме си да ти дадем един съвет. Направи си чаша хубав чай, отдели 5 минути от деня си да й се насладиш и се усмихни на малките радости в живота... Ние ги обичаме на глътки и по малко. Без захар. Просто защото понякога е нужно нещо много малко като чаша добър чай, за да усетиш топлината на любовта. Любовта към малките неща в живота.