Автор
Цвета Герчева

Защо чаша чай е 3 пъти по-полезна от чаша портокалов сок

Топъл, дъхав и така любим - чаят е една от най-полезните за организма напитки, а малцина знаят, че в една чаша зелен чай има три пъти повече антиоксиданти, отколкото в чаша портокалов сок например. Но това далеч не е всичко.

Всички знаем, че чаят е полезен за здравето, но малко от нас са наясно как точно топлата напитка помага на организма ни. Ето защо стартирахме и нашата специална Чаена академия в сътрудничество с Ahmad tea - за да ви разкажем колко специална напитка всъщност е чаят.


Заради съставките си чаят е смятан за напитката с най-силен антиоксидиращ ефект, съобщава сп. Sciences et Avenir. В една чаша зелен чай пък има до 400 милиграма полифеноли, сочат данните от най-новите френски изследвания върху благотворните ефекти от пиенето на чай. И ако трябва да измерим ползите от чая - експертите дават един много прост пример - изчислено е, че в две чаши зелен чай има толкова антиоксиданти, колкото в седем чаши портокалов сок. Невероятно, нали?


Но това далеч не е всичко. Полезните вещества в чая стимулират унищожаването на раковите клетки. Ето защо редица изследователи заключиха, че зеленият чай има благотворен ефект за превенция на рака, благодарение на съдържащите се в напитката съставки кверцетин и кемпферол.


Освен това, топлата напитка помага за превенцията от кариес ( заради специален ензим, който се отделя в слюнката, когато пием чай) и подобрява храносмилането. Не на последно място - чаят ни помага да се отървем от излишните килограми, защото пречиства организма от натрупаните шлаки и способства абсорбирането на полезните мазнини.


И когато говорим за полезни съставки, експертите отбелязват, че е изключително важно да заложим на качествен чай, какъвто е Ahmad tea. Британският бранд предлага на пазара само най-добрите листенца чай, които се събират от определени специално избрани плантации от цял свят. Затова и запарката от Ahmad tea винаги е толкова дъхава, с отличен вкус и така полезна за организма.


И ако след всички ползи, които изброихме, още не сте си направили чай - побързайте, защото освен наслада за сетивата, той помага много и на организма. И е полезен! Ама много!