Автор
Цвета Герчева

Митичният път на чая - от плантацииите на Изтока до чашата пред нас

Oт Китай през Тибет и Непал до Индия легендарният древен път на чая – една от най-важните търговски артерии в света в продължение на 13 века, винаги е бил загадка за Западния свят. И до днес митичните високопланински пътища, по които минавали керваните, натоварени с така ценните листенца, остават места, по които преминават само най-смелите и най-издържливи пътешественици. Това са едни легендарни 4 000 километра, които и до днес ни носят усещането за мъдрост, воля и жажда за чай.

И макар вече чаените листенца да пристигат до чашата пред вас далеч по-лесно и безопасно, те все още носят магията на Изтока и удоволствието на наситените с вкусове бленди.

Но къде всъщност се ражда магията на чая? Това е въпросът, на който искаме да отговорим в нашата специална Чаена академия, която създадохме заедно с Ahmad tea.

И така - да се върнем в Хималаите - магичната планина, която вдъхнови Рьорих да ни разкаже за "Седемте велики тайни на космоса" още през миналия век. Приказен климат, чиста природа и богата почва - Азия е меката на чая и до днес. Магията на чая се състои в това, че растението има способността да извлича от земята всичко онова, което е рядко и необходимо, за да ни го предложи като полезна за здравето ни напитка.

Като при виното, брендито, уискито и кафето, ароматните характеристики и на чая, се променят в зависимост от почвата, надморската височина и климата на районите, където се отглежда.

Чаените растения се чувстват най-добре на надморска височина от около 2100 метра, което си е високо горе-долу колкото Черни връх. Едно чаено дръвче живее почти колкото човек - около 70 години, като най-ценни са листенцата му, докато е в по-младите си години.

Веднъж грижливо набрани, чаените листенца се поставят нежно върху тави в хладно и влажно помещение в продължение на 3 - 4 часа, за да се окислят и ферментират. От време на време през целия период, внимателно се преобръщат, докато всяко листо добие златист или червеникавокафяв цвят и окисляването завърши напълно. Точно по време на този процес се формира ароматът и се изграждат танините на чая.

Днес мастер блендерите на Ahmad tea подбират едни от най-фините листенца и най-добрите реколти чай от цял свят, за да създадат магията на ароматната чаша чай, която ни носи такава наслада в студените дни.

А в сезона на коледните подаръци от екипа на британския бранд създадоха специална празнична серия (можете да намерите страхотните им продукти в големите търговски вериги), като играчките за елха с насипен чай вътре и музикалната чаена кутия са само малка част от коледните предложения на Ahmad tea.

И не забравяйте, че когато подарявате чай, Вие подарявате топлата емоция на шепа чаени листенца, които са преминали половината свят, за да разгърнат горещото си сърце в чашата пред вас.