Автор
Цвета Герчева

Блендите и британският принос в магията на чая

Чаят носи магията на зимата, а когато откриете и любимата си бленда, студените дни се превръщат в истинско удоволствие. Всъщност аз имам едно любимо занимание - да гледам преспите навън през прозореца в компанията на чаша добър чай, който винаги подбирам внимателно. Щастлива ли съм, пия Earl Grey, защото го обожавам. Искам ли малко повече енергия - от чашата ми се носи аромат на черен чай - силен, сериозен, направо отличен събеседник в дните, в които нямам сили в следобедите, в които нямам никакво желание да си подам носа навън.

Ако съм размечтана - посягам към зеления чай с лимонов аромат - защото ми носи усещането за току що цъфнали цитрусови горички и Средиземноморие. Мога да се докосна до всички тези удоволствия, защото отлично познавам любимите си бленди чай. А кои са вашите? Това е въпросът с който продължаваме нашата специална "Чаена академия" съвместно с Ahmad tea. Ето и основните чаени бленди, на които всеки трябва да се наслади поне веднъж в живота си:

Earl Grey - изкусителят в черно

Earl Grey чаят е един от най-разпространените в света и това хич не е случайно. Блендата на тази напитка е повече от приятна. Тя почти винаги носи усещането за леки цитрусови нотки, за които обикновено е виновно маслото от бергамот. Характерният за Средизомноморието вид портокал носи нещо повече от свежест в чашата - той енергизира Earl Grey чаят по един неповторим начин.

Всъщност, тук трябва да отдадем почит на британският принос. Именно поданиците на нейно величество превръщат пиенето на чай в култура, която покорява целия свят. Може би и затова любимият ми британски бранд Ahmad tea е винаги с толкова добро качество.

А ако говорим за Earl Grey, то не може да не споменем името на сър Ъръл Чарлс Грей, който бил министър председател на Англия през далечната 1830-а. Именно той бил човекът, който превърнал една от най-популярните белнди чай днес в легенда. Ъръл обожавал микса, който неговият специален бленд-майстор му приготвял и винаги добавял към черния му чай няколко капки масло от бергамот.

Ах, този зелен чай

Всички знаем колко е полезен, че е пълен с антиоксиданти, много минерали и специални вещества, които ревитализират тялото и духа. Ако го предпочитате чист, значи сте от онези класически любители на чая, които не правят и стъпка встрани в света на блендите.

Мастер блендерите на Ahmad tea обаче могат да преобърнат представата ви за зеления чай, защото смесват фините нотки на свежите листа чай с уникални съставки - нар, лимон, жасмин, мента, боровинка, киви или ягода - авторският почерк на бранда личи във всяка комбинация, даваща ни топлото удоволствие на чая в студените дни.

English Breakfast

Няма нищо по-британско от този бленд. Мастър блендерите на Ahmad tea признават, че той е богата смесица от чайове, които пристигат директно от Цейлон, Кения и Асам. Плътната бленда на English Breakfast е ободряваща и разведряваща и поне според британците е идеална за събуждане! Аз пък мисля, че е подходяща за всяко време на деня, защото този чай е просто страхотен( добавете му малко мляко и бучка захар и се наслаждавайте на напитката).

Пригответе си собствена бленда

И ако след всичко, за което ви разказахме за света на чаените листенца в нашата "Чаена академия" все още не ви се е припило чай, то няма място за паника - винаги можете да приготвите своя собствена бленда чай! Просто си набавете няколко кутии насипен Ahmad tea, който винаги е със супер качество, и експериментирайте. Лъжичка Еarl Grey и щипка плодов за по-силно изразено тяло и интензитет на питието, защо не?