Интересът, който най-тържественото събитие в кралския двор този месец предизвика из медийното пространство по целия свят, надмина прогнозите и очакванията на всички експерти от обществения живот. Почти не остана неотразена подробност или необсъдена тема около кралската сватба на принц Хари и Меган Маркъл. Орловото око на познавачи и историци не пропусна да улови и още един любопитен детайл около венчавката на по-малкия син на Даяна и бившата американска актриса, като веднага го класира към сектора с гафовете на кралските сватби.

Става дума за прочутия Rolls-Royce Phantom IV от 1950 г., с който Меган и майка й – Дория Радлан, бяха отведени до параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор – мястото, където Маркъл и Хари се врекоха във вечна вярност.


По информация на шофьора това е същият автомобил, в който през 1972 г. се е возила Уолис Симпсън на път за погребението на съпруга си – абдикиралият от британския престол Едуард VIII.

За тези, които не знаят, ще кажем, че Уолис е разведената американка (асоциацията с Меган Маркъл е повече от красноречива), която пленява сърцето на тогавашния истински престолонаследник Едуард VIII.

Въпреки отчаяните опити на двамата любовта им да бъде приета от кралското семейство, това така и не се случва. Убеден, че цялото Обединено кралство не струва толкова, колкото любовта на една жена, на 10 декември 1936 г., 11 месеца, след като се е възкачил на трона, Едуард VIII абдикира, отказвайки се официално от короната.


След него на престола се възкачва именно Джорд VI – бащата на Елизабет II.

Въпреки т.нар. гаф обаче, сме по-склонни да простим на избора за автомобил, поради факта, че появата на този много специален Rolls-Royce символизира приобщаването към кралското семейство. Нека да припомним, че Phantom IV е традиция, последно спазена от Кейт Мидълтън през 2011 г. на сватбата й с принц Уилиам.

Всъщност, този Phantom IV е една от 18-те коли, които компанията е произвела от 1950 до 1956 г. Да, точно така – 18 бройки. Естествено, единствените хора, които са имали правото да ги притежават, са били кралското семейство и други важни личности на висок пост в английското управление.

Четете още: Преди почти век една друга американка разтърси короната...