Автор
Woman.bg

Преди почти век една друга американка разтърси короната...

В събота станахме свидетели на разтапяща сърцата съвременна приказка - един от принцовете на Великобритания – чаровният Хари, се врече във вечна вярност на обикновено момиче.

Е, да, тя не е съвсем обикновено момиче, а красивата актриса Меган Маркъл. Американка, цветнокожа и веднъж развеждана, поради което и съгласието на кралица Елизабет II сватбата да се състои си е истински прецедент.

А дали кралицата даде благословията си, защото съзнава, че днес е на трона именно благодарение на една подобна на Меган американка. Да, мнозина не знаят, но бащата на кралица Елизабет се възкачва на престола, а впоследствие и тя самата, само защото преди близо осем десетилетия Едуард VIII абдикира, за да се ожени за устата американка и то два пъти развеждана, на име Уолис Симпсън.

Едуард, а не Джордж, бащата на Нейно величество Елизабет II, е по-големият брат и следователно този, който наследява престола. Но той без да се замисли, сваля короната, защото е напълно убеден, че цялото Обединено кралство не струва толкова, колкото любовта на една жена.

View post on Instagram
 

Уолис и Едуард се запознават през далечната 1931 година. Тогава американката все още е омъжена и е в Лондон заедно със съпруга си Ърнест, втори поред, ако трябва да сме точни. Към онзи момент Едуард все още не е крал, но пък за сметка на това е престолонаследник и най-желаният ерген на Острова.

Уолис и Едуард се срещат за първи път на едно празненство, но любовта между тях пламва по-късно. На събирането те се запознават и говорят за кратко, но дотам.

Съдбата обаче си е наумила, че тези двамата трябва да бъдат заедно и ги среща отново след няколко месеца на същото място. Този път те прекарват почти цялата вечер в сладки приказки.

Първоначално отношенията между Уолис и Едуард са чисто приятелски. Но те започват все по-често да се засичат в общи компании и не след дълго сладките приказки по време на случайни срещи увличат принца по високата и цапната в устата американка.

Бъдещият монарх е силно впечатлен от остроумието и опърничавото поведение на Уолис. Тя е единствената жена, която е срещал, която не проявява респект към титлата му. А тъй като е свикнал дамите да са в краката му заради това, че един ден ще седне на престола, пренебрежението на Уолис го разтърсва и същевременно силно го заинтригува, разкриват изследователи.

След един круиз с яхтата на Едуард от лятото на 1934-а година, на който Уолис отива сама, защото мъжът й Ърнест е възпрепятстван и няма как да откликне на поканата на принца, отношенията между американката и престолонаследника спират да бъдат просто приятелски и се превръщат в една от най-вдъхновяващите любовни истории.

View post on Instagram
 

Семейството на Едуард отказва да приеме Уолис. Това обаче не разколебава чувствата на младият принц.

Доказателство за това е и фактът, че по време на прокламацията за възкачването си на престола Едуард без колебание седи рамо до рамо с все още омъжената Уолис, скандализирайки семейството си, правителството и цялата държава. Съвременниците на новия крал са скандализирани от възможността кралица да стане американка с три брака. Едуард обаче е непреклонен - Уолис е жената на неговия живот и поради това не пести средства и връзки, за да намери най-добрите адвокати, които да се погрижат Уолис и Ърнест да бъдат разведени по най-бързия начин.

View post on Instagram
 

Скоро обаче Едуард проумява, че дори и Уолис да е вече разведена, няма да му позволят да се ожени за нея. А пред решението дали да е начело на Обединеното кралство или да изживее живота си с любимата, той избира второто и официално се отказва от короната на 10 декември 1936 година - 11 месеца след като се е възкачил на престола.

Едуард получава титлата херцог на Уиндзор, но двамата с любимата му решават да живеят извън пределите на Великобритания. Вричат се във вечна вярност на скромна церемония в Париж, на която не присъства никой от кралската фамилия. За известно време младото семейство се установява във Франция, но истината е, че Едуард и Уолис са граждани на света.

Живеят в различни европейски държави, но далеч не се задоволяват с пребиване само на Стария континент. За известно време те се установяват дори и на Бахамите. Семейният им живот е белязан от много лукс, разточителство, любов и разбирателство. Любовта им трае близо 35 години, като край на приказката им слага ракът, който погубва Едуард през 1972 година.

Уолис живее още 14 години, като не прекарва и ден, без да си спомни за любимия си и как иначе, все пак в името на любовта си към нея той захвърля трона с лека ръка.

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 
View post on Instagram