Автор
Марина Стоименова

Защо животът на великия Бил Козби ще приключи зад решетките?

Случаят „Бил Козби“ тресе Америка от дни - и няма как иначе. Обичаният от поколения комик, човекът с моралната обществена позиция, някога забавният „Американски татко“ на Холивуд се оказа изнасилвач, който най-сетне дочака възмездие. След първото знаково за #MeToo дело, той отива в затвора. Предвид възрастта си – 80 години, Козби вероятно ще почине зад решетките.

Колко разтърсващо за САЩ е решението на съда от Пенсилвания, можем да разберем само, ако проумеем, че за средния американец влиянието на Козби в течение на десетилетия е равносилно на това, което, да речем, Слави Трифонов има в България.

Той е суперзвезда и национална легенда. Първият чернокож актьор, който буквално „срива“ расовите бариери в Холивуд.



След няколко провала на дела за изнасилвания, последното от лятото на миналата година, съдът най-после стигна до решение. Козби бе признат за виновен по три обвинения за сексуално насилие и получи общо 30 години затвор.

Жертвата този път е... гей. Няма как „да си го е търсела“

45-годишната Констанд е бивша администраторка на женския баскетболен отбор към университета Темпъл. Тя е едва една от над 50-те жени, обвиняваща Козби в сексуално насилие, упражнявано в течение на десетилетия.

В рамките на настоящия процес повечето от обвиненията се оказаха с изтекла давност. Жертвите не са говорили, когато е трябвало, и това е тяхна непростима грешка. Единствените обвинения, които съдът призна, бяха тези на Констанд.

Анализатори твърдят, че сексуалността на Андреа оказва голямо влияние върху изхода на делото. Тя е открита лесбийка, а това автоматично изключва често цитираното оправдание на сексуалните нападатели и техните защитници, че жертвата „си го е търсела“ и го „прави за пари“.

Именно с такива аргументи адвокатът на Козби - Томас Месеро, който спечели делото срещу Майкъл Джексън за педофилия, нападна агресивно Констанд по време на процеса. Защитникът я нарече „патологична лъжкиня“, която „иска да забогатее на гърба на Козби“. Той атакува и другите свидетелки, че искат да изкарат пари и слава за сметка на клиента му.

Констанд призна, че при опитите на Бил Козби за интимна близост, се е чувствала доста притеснена: “Наистина никога не съм мислила, че би могъл да ме е набелязал. Той е много по-възрастен от баща ми“. Тя разказа, че актьорът я упоил с три „сини хапчета“. Когато лежала неподвижно, без да може да се съпротиви, Козби проникнал в нея с пръсти.

Бил Козби твърдеше, че между двамата имало привличане и просто дал лекарство на Андреа, за да се „успокои“. В течение на делото стана ясно, че макар да има „талант да преценява как жените му реагират“, Козби не знаел, че „Андреа е гей, докато полицията не му е казала“.

Колкото до слуховете за наркотици и извънбрачни връзки - още преди повече от десетилетие актьорът призна, че е давал упойващи лекарства на жени, с които е искал да прави секс. И това, въпреки че е женен от 54 години.

Неговото признание тогава даде на мнозина доста ясен сигнал, че има разминаване между личния му живот и прекрасната му публична репутация. Това принуди разследващите да подновят случая и да предявят обвинения.

Този последен процес срещу Козби върви от 2016-а година насам, а осъдителната присъда дойде в „точния момент“- кампанията за женски права #MeТоо и скандалите за сексуални нападения в Холивуд.

Навярно общественото недоволство срещу хора като Харви Уайнстийн и Кевин Спейси е повлияло и на журито от 7 мъже и 5 жени в делото на Бил Козби.

Присъдите срещу действително обичани личности с влияние са изключително редки в САЩ и тази срещу Козби е действително първата на знаменитост от такъв мащаб.
Може би това представлява едно твърде закъсняло възмездие. Но пък, както се казва „по-добре късно, отколкото никога“.

Четете още: Алкохол, рейв и слава - спиралата, която погълна Авичи