Автор
Антония Михайлова

12 известни мъже, които бяха обвинени в изнасилване

Само преди броени дни Холивуд бе разтърсен от поредния скандал в киногилдията, този път със сексуален характер. Серия от обвинения в сексуално посегателство се изсипаха върху главата на едно от светилата в мощната киноиндустрия на Америка – Харви Уайнстийн - съосновател на компаниите "Мирамакс" и "Уайнстийн" и носител на шест Оскара за най-добър филм.

65-годишният продуцент и милионер бе публично набеден от не една или две актриси, че е искал от тях сексуални услуги, за да осигури ролите им в свои касови продукции. Сред филмите, продуцирани от Уайнстийн, са „Властелинът на пръстените“, „Криминале“, „Играчка-плачка“, “Секс, лъжи и видео”, „Влюбеният Шекспир“. Според показанията на потърпевшите филмовият „бог“ е извършвал набезите си над тях, необезспокояван от нищо и от никого, в продължение на 20 години. Сред жертвите му се оказаха имена като Ашли Джъд, Роуз Макгоуън, Мира Сорвино, Розана Аркет, Амбра Батилана Гутиерес, Лусиа Еванс, Ромола Гараи, както и едни от най-популярните днес холивудски имена – Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу.

Заради твърденията Уайнстайн беше уволнен от управителния съвет на едноименната компания, на която е съосновател. Ще получи ли възмездие прословутият холивудски магнат тепърва предстои да разберем, а междувременно обръщаме поглед към известните мъже на Холивуд, чиито имидж, подобно на неговия, сериозно бе разклатен вследствие на подобни обвинения.

Четете още: Съпругата на холивудския насилник го напуска

1. Уди Алън


През 2014 г. осиновената дъщеря на Уди Алън обвини американския режисьор в сексуално посегателство, извършено, когато била дете. 31-годишната Дилан Фароу е осиновена от актрисата Миа Фароу, а след това и от Уди Алън, след като двамата започват връзка. В отворено писмо тя твърдеше, че той е блудствал с нея в дома им, когато била на 7 г. Режисьорът от своя страна категорично отрече да е посягал на Дилан Фароу и обвини Миа Фароу в злобна манипулация.

В сексуално посегателство над Дилан Миа Фароу обвини Уди Алън още през 1991 г. Актрисата тогава влезе в ожесточен конфликт с режисьора за настойничеството на децата им, след като откри, че той има връзка с друга от осиновените си дъщери - Сун Йи Превин, по онова време 20-годишна, която Миа Фароу осиновила по време на предишен брак. С нея Уди Алън сключва брак през 1997 г.

До ден днешен няма реакция от страна на близките на Уди Алън за обвиненията на Дилан Фароу, а Холивуд продължава да си затваря очите относно изложените тогава факти в съда.

2. Шон Пен


През 1987 г. срещу актьора бяха повдигнати обвинения за домашно насилие от бившата му половинка Мадона. Тогава кралицата на попа твърдеше, че Шон я завързал на стол и я принудил да извършва върху него сексуални действия. Певицата го обвини още, че я е ударил по главата с бейзболна бухалка. През 2015 г. Мадона оттегли обвиненията си. „Докато бяхме женени, с Шон често се карахме, но той нито един път не ме е докоснал с пръст и никога не ме е унижавал морално“, заяви изпълнителката под клетва пред съда тогава.

3. Бил Козби


През 2014 г. известният комедиен актьор, режисьор и продуцент Бил Козби бе заподозрян в изнасилването на множество жени, след като прокуратурата в американския щат Пенсилвания повдигна обвинения срещу него в сексуално посегателство и развратни действия за престъпления, извършени преди близо 12 години. По данни на властите през 2004 г. той е напил университетската служителка Андреа Констанд, след което я е изнасилил. По-рано 79-годишният комик призна, че е имал сексуални отношения с Констанд по взаимно съгласие.Това не е първият път, в който жени обвиняват известния американски комик в подобни престъпления. Близо 60 жени досега са заявили, че той ги е насилвал, но неговите адвокати многократно са отхвърляли обвиненията.

Днес Козби все още не е осъден.

4. Кейси Афлек


По-малкият брат на Бен Афлек - Кейси, е съден за сексуален тормоз и нападение срещу продуцента Аманда Уайт и операторката Магдалена Горка. И двете жени твърдели, че тормозът от страна на Афлек над тях имал както словесен, така и физически характер.

Въпреки обвиненията, по-малкият брат на Бен Афлек бе отличен тази година с "Оскар" за най-добър актьор. При това във филм, чиято тема е сексуалното насилие. Каква ирония?

5. R Kelly


R&B изпълнителят и носител на награди „Грами“ R Kelly бе арестуван в Маями през 2003 г. по обвинение, свързано с детска порнография. В дома му във Флорида предната година бяха открити секс снимки на деца. 36-годишният тогава Кели вече го очакваха дела по подобни обвинения в Чикаго. Вследствие на поредните обвинения той бе подведен под отговорност по 12 параграфа за притежаване на детски порнографски снимки. През 2006 г. и през 2008 г. рапърът беше арестуван заради 14 видеозаписа, на които се вижда, че прави секс с непълнолетно момиче. Последните обвинения от подобен характер срещу него дойдоха през юли 2017 г.

Днес R Kelly продължава да прави записи без проблем и да се измъква по необясними причини от сериозни наказания.

6. Роман Полански


Един от най-известните филмови режисьори в света Роман Полански бе обвинен и осъден за притежаване на наркотични вещества и изнасилване на 14-годишно момиче. След това той бе депортиран от САЩ, но не бе изправен пред съда за действията си. Оттогава насетне той е сред най-често срещаните лица на червения килим в Кан. Само преди броени дни върху режисьора се стовари второ обвинение за изнасилване – на 15-годишно момиче през 1972 година. Жена на име Ренате Лангър заяви, че 84-годишният кинаджия се е възползвал сексуално от нея. Местната полиция вече е започнала разследване.

Актриси като Кейт Уинслет и Джоди Фостър, с които Полански е работил неведнъж, от своя страна пък се изказаха твърдо в защита на големия режисьор.

Четете още: Поредна жертва обвини Роман Полански в изнасилване

7. Чарли Шийн


През 2011 г. таблоидите гръмнаха с новината, че холивудският актьор Чарли Шийн е заплашил жена си с нож. 44-годишният актьор, който е звезда на телевизионния сериал "Двама мъже и половина", беше освободен под гаранция от 8500 долара на 25-и декември същата година, след като му бе предявено обвинение за домашно насилие. Повод за реакцията му били думите на съпругата му, че ще поиска развод и попечителство над децата.

През 90-те години Шийн е имал няколко срещи с полицията по случаи, свързани с наркотици, домашно насилие и проституция, но сега е един от най-добре платените комедийни актьори. През 1997 г Шийн е бил съден за нападение над приятелката си в Калифорния. Обвиняван е и в нападение срещу екс-съпругата си Дениз Ричардс, бивше момиче на Джеймс Бонд.

8. Алфред Хичкок


През 2016 г. американската актриса Типи Хедрен – звезда от култовите киноленти на Хичкок „Птиците“ и „Марни“, шокира света, като обвини легендарния режисьор в сексуален тормоз. 87-годишната актриса, майка на Мелани Грифит и баба на Дакота Джонсън (прочула се с ролята си в „50 нюанса сиво“) разкри ужасяващи подробности от взаимоотношенията си с Алфред Хичкок в своите мемоари. „Колкото повече му се съпротивлявах, толкова по-агресивен ставаше“, разказва Типи Хедрен. По време на снимките на финалната сцена от „Птиците“ Хичкок излъгал Хедрен и пуснал истински птици срещу нея. Тогава дресьорът изгубил контрол над уплашеното ято и замалко една от птиците не изкълвала окото на паникьосаната Типи.

Въпреки тези разкрития обаче светът до ден днешен възприема Хичкок като кротка и спокойна личност.

9. Майк Тайсън


През 1991 г. световният шампион по бокс Майк Тайсън бе обвинен в изнасилване на участничката в конкурса "Мис Цветнокожа Америка" Дезире Уошингтън в хотелска стая в Индианаполис. През 1992 г. Тайсън бе осъден на 6 години затвор.

През май 1995-а бе пуснат на свобода, след като бе излежал три години от присъдата.

10. Мел Гибсън


През 2010 г. тогавашната приятелка на Мел Гибсън - Оксана Григориева, обвини актьора, че я е ударил, счупил й зъб и я заплашвал с оръжие.

На следващата година режисьорът на „Страстите Христови” се размина със затвора, след като постигна споразумение със съда по делото за побой над бившата си половинка.

11. Марлон Брандо


Сцената с изнасилване от филма "Последно танго в Париж", 1972 г.

Големият Брандо също не е подминат от обвинения в сексуално посегателство. Става дума за прочутата секссцена между него и още прохождащата тогава актриса Мария Шнайдер от култовата кинолента на Бертолучи от 1972 г. "Последно танго в Париж". Холивудският ас е на 48, а партньорката му - едва на 19, когато двамата трябва да изпълнят едни от най-скандалните сцени в историята на Холивуд. Откровено еротичната история между зрял мъж и младо момиче предизвиква скандал в пуританските среди по онова време, но това, което шокира обществеността е признанието на Мария Шнайдер 30 години по-късно, че в една от сцените на филма, е била изнасилена от Брандо. Тези разкрития обаче така и не са приети насериозно от холивудската гилдия до момента, в който самият режисьор Бернардо Бертолучи излиза пред света с признанието, че той и Брандо се били наговорили зад гърба на актрисата. В интервю през 2016 г. режисьорът признава, че младата Мария Шнайдер не била предупредена за предстоящата сцена на изнасилване, за да може емоцията, която изпитва, да изглежда максимално автентично на екрана.

Днес Шнайдер и Брандо вече не са сред живите. А в коридорите на Холивуд все още отекват думите му: "Много години по-късно разбрах, че това е обидило Мария. Доброто ни приятелство по време на снимките бе отровено с времето. Мария ме обвини, че съм ограбил младостта й - днес се чудя дали няма истина в това. Тя беше твърде млада, за да понесе въздействието и бруталния успех на този филм..."

12. Доналд Тръмп


Трудно е да се намери информация за Доналд Тръмп, която да не съдържа в себе си по някой и друг щрих скандалност. Безспорно, поведението на Тръмп рядко прилича на поведение на нормален човек, да не говорим – на президент. Срещу него не липсват и няколко сериозни обвинения в сексуално посегателство. Те идват от няколко дами - гримьорката Джил Харт, експерта по йога Карина Вирджиния, фотографката Минди Макгилирай и още много други жени. Нека да припомним още, че Тръмп беше обвинен в сексуално насилие над жена в самолет още през далечната 1988 г.

Независимо от всички обвинения срещу американския бизнес магнат, днес той е действащ президент на САЩ.