Автор
Евелин Попадийна

С коктейл в ръка: 3 дестинации, които да посетите през пролетта

Крайбрежието на Италия е лятна мечта на много хора – чисти плажове, жарко слънце, коктейли и вкусна храна. Рай! Можете да мързелувате с коктейл в ръка, а може и да се разхождате, обикаляйки между исторически забележителности. Много привлекателни са малките села, където туризмът не е толкова много, а и усещането е доста по-автентично.

Представяме ви три села по крайбрежието на Италия, които ще ви предложат страхотно време, още преди да е дошло лятото. 


Вариготи
Това е „перлата“ на италианската Ривиера! Вариготи е разположено сравнително близо до границата с Франция, заобиколено е от скали и има изумително красиви постройки в мавритански стил. Толкова е красиво, че дори вдъхновява Pixar за анимационния филм „Лука“ от 2021 година. 

Спокойствието „цари“ дори и през лятото, а извън сезона можете да се потопите още по-дълбоко в местната култура и природа. Около селцето има множество маслинови горички, исторически забележителности и стръмни пътеки. А след разходката можете да се насладите на едни от най-вкусните ястия в италианската кухня. 

Сперлонга
Средновековният град Сперлонга се намира между Рим и Неапол. Градът е изпъстрен с бели къщи със сини капаци на прозорците, които доста напомнят на островите в Егейско море. 

Този град е бил желан за бягство през лятото още от времето на римските императори – по плажа има останки от вилата на император Тиберий. Той е бил нападан многократно през вековете – както от сарацините, така и от османците. Точно това е довело до създаването на най-емблематичната му забележителност – наблюдателна кула от XVI век, построена на ръба на скала. 

В наши дни мястото е много спокойно и дава възможност на посетителите да се насладят на тихата красота.

Праяно

Праяно се намира между Позитано и Амалфи и точно затова остава малко пренебрегнат. В селото живеят няколко хиляди души, но това не пречи да усетите истинският дух на Южна Италия. Това селце е запазило голяма част от своята автентичност. По улиците можете да видите деца, които играят футбол, докато дядовците им пият кафе – точно като във филм, нали? Във въздуха се носи ароматът на лимони от овощните градини наоколо, като е по-силен в началото на пролетта, когато лимоните цъфтят. 

Няма как да не обърнете внимание на местната кухня – спагети с морски дарове, пица с прясна моцарела, пържени сардини и лимончело. За почитателите на архитектурата препоръчваме църквата на Праяно, която е на над 1000 години. 

За съжаление стигането до това селце е малко сложно без собствен транспорт или кола под наем. За да стигнете до там трябва няколко пъти да смените влак и автобус от Неапол. 

4 причини да посетим Куба
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

4 причини да посетим Куба

Автор Евелин Попадийна