Автор
Теодор Муховски

Не за красота: защо наистина се нуждаете от панделка върху женското бельо

Сигурни сме, че всяко момиче и жена е забелязало панделката отпред на дамското бельо. И ако си мислите, че тя се използва само за украса на бельото, бързаме да ви разубедим. Нещата са много по-интересни. Ще ви разкажем кой е измислил панделката върху бельото и защо тя е разположена по този начин.

Как се е появило бельото

Бельото започва да се използва през Ренесанса - именно през този период личната хигиена достига ново ниво, а самият елемент от гардероба служи за предпазване на женските органи от измръзване и дискомфорт. И дори през XIV-XVII в. върху бельото вече се е виждала малка, не съвсем забележима панделка.

Тогава бельото се връзвало с панделки, които можели да бъдат с различни цветове и размери - това зависело от вида на облеклото. И за разлика от момчетата, които връзвали обикновен възел, жените използвали спретнати панделки, придавайки на облеклото повече женственост.

А някои изобретателни красавици можели да направят невероятни шарки или рози от панделките - благодарение на това на бял свят се появила алтернатива на панделката - кралското цвете.

Много хора смятат, че панделката служи за украса на дамското бельо - тя прави бельото по-красиво и елегантно. Но, колкото и да е странно, това е погрешно мнение.

Оказва се, че панделката има много важна функция - тя служи като своеобразен "навигатор" и помага в тъмното да се определи предната и задната страна на бельото. И тъй като панделката е пришита от външната страна, все още можете да разберете къде е долната и задната страна на продукта.

Панделките също така допълват сутиените с меки чашки. Тези малки елементи се намират на гърдите и ви позволяват да разберете дали носите правилно сутиена.

От дантеленото бельо до панталоните и лилавото: Модни тенденции, които са били забранени в миналото
МОДА
Автор Евелин Попадийна

От дантеленото бельо до панталоните и лилавото: Модни тенденции, които са били забранени в миналото

Автор Евелин Попадийна