Автор
Антония Михайлова

Етническа украинка стана Мис Япония и предизвика скандал

Победителката в конкурса "Мис Япония 2024" стана Каролина Шино, родом от Тернопол, Украйна. С това тя се оказа не само първата победителка в надпреварата, родена извън Япония, но и най-възрастната от всички участнички със своите 26 години. След като бе удостоена с короната, плачейки от радост, Каролина каза на перфектен японски, че всичко, което ѝ се случва, е „като сън“. „От момента, в който чух името си, не съм спряла да плача. Трябваше да преодолея бариери, когато не ме приеха като японка, затова сега съм изпълнена с благодарност“, сподели тя пред публиката.

Каролина е родена в Тернопол през 1998 г. в най-обикновено украинско семейство. Малко по-късно майка ѝ се омъжва за японец и цялото семейство се премества в Нагоя. Тогава Каролина е само на пет години. Тя бързо проговаря езика на новата си родина.

С годините обаче със съжаление забелязва, че заради европоидните ѝ черти местните я възприемат като чужденка. Каролина кандидатства за конкурса "Мис Япония", след като придобива гражданство на страната през 2022 г. По думите ѝ прави това, вярвайки в създаването на общества, в които хората няма да бъдат съдени по външния им вид. Фактът обаче, че Каролина е първата не-японка, станала "Мис Япония", добави гориво към дебата за това какво наистина означава да си японец.

View post on Instagram
 

Докато някои видяха в победата ѝ знак на съпричастие заради войната в Украйна, други бяха категорични, че "Мис Япония" трябва да изглежда различно и с нетрадиционни черти на лицето и подкрепиха избора.

Всъщност това не е първият нестандартен избор за "Мис Япония". През 2015 г. за представителка на страната на Изгряващото слънце за конкурса "Мис Вселена" също бе избрана нетрадиционна красавица в лицето на Ариана Маямото - с майка - японка и баща - афроамериканец. Това също предизвика смесена реакция сред потребителите на социалните мрежи. Тогава 20-годишната Ариана получи хиляди поздравления, но и много критики от онези, които отбелязаха, че тя „не е достатъчно японка“.

Ариана Маямото, "Мис Япония" 2015
Ариана Маямото, "Мис Япония" 2015

Що се отнася до избора на Каролина, много от потребителите определиха победата ѝ като „дискриминация на японската външност“: „Струва ми се, че е погрешно, когато момиче с европейска външност се нарича най-красивата японка“, гласи един от коментарите. Други пък изразиха категорично мнение, че изборът на украинския модел е политическо решение. „Ако беше родена рускиня, никога нямаше да спечели. Тя нямаше да има и най-малък шанс. Това е много тъжен ден за Япония“, написа възмутен потребител. 

От своя страна главният организатор на конкурса "Мис Япония" - Ай Уада, посочи пред BBC, че журито е присъдило победата на Каролина, защото тя я е заслужила. „Тя говори и пише на красив и правилен японски“, отбеляза Уада. „Тя е повече японка от нас.“ 

Ще се изненадате какво има на върха на най-високата планина в Япония
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

Ще се изненадате какво има на върха на най-високата планина в Япония

Автор Веселина Петрова

След като получи японско гражданство, самата Каролина написа в Инстаграм, че въпреки че „не изглежда японка“, манталитетът ѝ „е японски“, тъй като е израснала в тази страна.

Шино е 56-ата победителка в конкурса "Мис Япония". Това е най-старият конкурс за красота в страната, който се провежда от 1950 г. Основан е от японския вестник Йомиури Шимбун, а целта е била да се изберат посланици на добра воля. Те били изпращани в Съединените щати, за да изразят благодарност за хуманитарната помощ, която Съединените щати предоставяли на децата, които все още страдали от недохранване след края на Втората световна война.

View post on Instagram