Автор
Евелин Попадийна

Чудото на българската природа: Капките от това езеро са лечебни

Пещера Леденика е разположена в Северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 16 км от град Враца. На 830 м надморска височина е входът на пещерата, удобно скрит в най-ниската част на Леднишкия овал. Вътрешността на Леденика е хладна, тъй като температурата е около 8 градуса. В първата (входна) зала варира между 7 и 15 градуса, а влажността е около 92 процента. Пътят до пещерата преминава през красива гора и местност, която е любимо място за отдих на жителите и гостите на Враца.

Пещерата е най-голямата атракция във Врачанския балкан. Около 100 000 човека от страната и чужбина я посещават годишно и бързат да стигнат по каменните стъпала до една от вътрешните тераси, наречени „Хладилника“. Именно там се намира езерцето на желанията. Бистрата вода в езерото Леденика е събрана от капките, които се стичат от сталактитите, сталагмитите и сталагтоните.

View post on Instagram
 

„Лечебното езеро лекува болести и изпълнява желания. В езерото в пещера Леденика бистрата вода се събира от капки, стичащи се от сталактити и сталагмити. В края на тунелите на пещерата има каменен кладенец пълен с вода. Древните поверия сочат, че водата в този кладенец е от „пролети от планината сълзи“. Заради това хората са убедени, че който се докосне до нея, ще получи това, което иска. И ако човек е болен и натрие очите и челото си с чудодейна вода, може да се излекува. Мит, разбира се, но мястото е наистина очарователно“, споделят потребители в социалните мрежи.

За мнозина, обаче, митът е реалност. Те посещават пещерата, за да потопят ръката си в студените води на езерцето. Има твърдения, че хората посетили Леденика, излизат от пещерата по-спокойни и изпълнени с още по-силна вяра, че положението им ще се подобри. Вярва се, че лековитите „планински сълзи“ ще помогнат на всеки, който ги е вкусил и си е намокрил очите с тях. Така хората ще „прогледнат“ и ще „видят“ решението на проблема, който ги тревожи. 

The Sun: Пловдив има романтичните вибрации на Рим
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

The Sun: Пловдив има романтичните вибрации на Рим

Автор Антония Михайлова