Автор
Woman.bg

Звездите, които замениха родината си с чужда

Заради какво бихте сменили гражданството си? Дори да притежавате американски паспорт или такъв от някоя от привилегированите държави в ЕС, има куп лични причини и житейски обстоятелства, които могат да ви подтикнат да потърсите гражданство от друга държава. Понякога причините могат да бъдат брак, необходимост от удостоверяване на постоянно жителство, симпатия към съответната страна, или най-сериозното: отвращение от политиката у дома или невъзможност да се примирите с нея.

Не са малко случаите, в които известни актьори, музиканти и шоумени, чиято сцена е целият свят, правят заявката да променят гражданството си или да поискат ново. Причините за избора им са най-разнообразни, но преди всичко са свързани със специфичния им интерес към дадената държава.

Ето някои от най-известните случаи и ярки примери с получаване на ново гражданство:

Колин Фърт – италианско гражданство



Преди дни английският актьор Колин Фърт, когото последно гледахме в „Бриджит Джоунс: Бебе на хоризонта“ и който получи „Оскар“ за ролята си в „Речта на краля“, заяви, че кандидатства за италианско гражданство. Като причина за решението си той посочи “общата несигурност“, която чувства на Острова. Действието му е логично, предвид факта, че Великобритания излиза от ЕС, а това би могло да предизвика проблеми с придвижването и пребиваването на британски граждани на Стария континент. Фърт е женен за италианка и има две деца, които са родени в Рим.

„Никога не сме мислили особено за различните си паспорти. Но сега, с тази несигурност наоколо, и двамата преценихме, че трябва да си извадим паспорти“, обясни Фърт. Неговата съпруга също кандидатства за британски паспорт. Така те двамата, както и децата им, ще се сдобият с двойно гражданство.

Ралф Файнс – сръбско гражданство



Преди дни британският актьор и режисьор Ралф Файнс („Списъкът на Шиндлер“, „Английският пациент“, „Червеният дракон“, „Спектър“, „Гранд Хотел Будапеща“) получи сръбски паспорт лично от президента Александър Вучич.

Файнс е в Белград за снимките на филм за живота на легендарния съветски балетист Рудолф Нуреев, а паспортът му е награда за работата в страната. През 2010-а той снима първия си режисьорски филм именно в Сърбия - „Кориолан”, който е адаптация по Шекспирова пиеса.

„Никога не съм мислил, че ще стана сърбин, а сега изглежда станах”, бяха думите на актьора, изказани на чист сръбски в знак на благодарност за полученото гражданство.

Тина Търнър - швейцарско гражданство



През 2013-а рок легендата Тина Търнър обяви, че ще стане гражданин на Швейцария, където живее от две десетилетия. От 1994-а 77-годишната Анна-Мей Бълок, както е рожденото й име, закупува къща с изглед към Цюрихското езеро в Кюснахт. Понеже прекарва повечето от времето си именно там, Търнър се решава на трудната стъпка да стане швейцарка. За целта й се налага да премине през специален тест, който да установи, че владее немски на добро ниво, както и че познава швейцарската история. След като преминава теста, певицата се отказва окончателно от американското си гражданство.

Джет Ли – гражданин на Сингапур



След като в ранната си младост китайската екшън-звезда Джет Ли се сдобива с американско гражданство, заради филмите, които снима в САЩ, през 2009-а той заявява, че се отказва от щатския си паспорт. Впоследствие Джет Ли става гражданин на Сингапур. Като причина за решението си, той посочва високото качество на сингапурската образователна система, в която желае да образова дъщерите си.

Жерар Депардийо – руски гражданин



През 2013 година френският актьор Жерар Депардийо скандализира Франция, като заяви, че ще става руснак. Указът за новото му гражданство беше подписан лично от президента Владимир Путин.

Френският актьор стана руски гражданин в знак на протест срещу плановете на тогавашното правителство да увеличи данъците за богатите французи. Първоначално Депардийо обяви, че ще вземе белгийски паспорт, след което се отметна и заяви, че ще стане черногорец. След като обясни, че от началото на кариерата си е платил около 140 млн. евро данъци на Франция, сърдитият Депардийо акостира в Русия, където беше приет с отворени обятия.

Адриана Лима – сръбско гражданство



През 2008-а година бразилският топ-модел и любим „ангел“ на Victoria's Secret се сгоди за сръбския баскетболист от NBA Mарко Ярич. Двамата се ожениха през 2009-а година и Лима реши да кандидатства за сръбско гражданство. Въпреки обещанието на тогавашния сръбски вътрешен министър Ивица Дачич да съдейства на манекенката за паспорт, тя не получи подобен, а бракът й с Марко Ярич приключи през 2015.

Ким Катрал – гражданка на Канада



Въпреки че е изключително популярна в САЩ, актрисата от „Сексът и града“ Ким Катрал няма паспорт за Щатите. За сметка на това родената в близост до Ливърпул британка има паспорт от Канада, защото нейното семейство се мести там още докато тя е на 3 години. На 11-годишна възраст Катрал се връща отново в Англия, а на 16 – отново в Канада.

Анджелина Джоли – гражданин на Камбоджа



Заради усилената си хуманитарна работа в Камбоджа, още през 2005 година актрисата и режисьор Анджелина Джоли получи камбоджанско гражданство лично от крал Нородом Сихамони. Джоли осинови своя син от Камбоджа – Мадокс и остави повече от 5 млн. долара за последните десет години в бедната азиатска държава.

Кирстен Дънст – немско гражданство



Американката Дънст („Интервю с вампир“, „Блясъкът на чистия ум“, „Меланхолия“, „По пътя“) придоби немско гражданство през 2011 година, като обоснова желанието си както със своя немски произход, така и с честите си посещения при роднини в страната.

Рики Мартин – испанско гражданство



Пуерториканският певец Рики Мартин има американско гражданство, но отделно от него той получи и испанско такова през 2011 година. Като причина за изваждане на документа са посочени специалните му „лични и професионални връзки с Испания“. Мартин има баба, която е от Испания и притежава имоти в Мадрид. Същата година той направи писмено изявление на испански, в което съобщи, че не се отказва от пуерториканската си идентичност. „Аз съм роден в Пуерто Рико, аз съм пуерториканец и Пуерто Рико е моята родина. Наскоро поисках испанско гражданство и очаквам отговор. Испания е страната с която ме свързват множество спомени и силни връзки...“, написа той.

Стивън Сегал – руско и сръбско гражданство



В края на 2016-а година Стивън Сегал получи руско гражданство, като за причина изтъкна желанието си „да се вижда по-често с руските си приятели“. Според говорителя на руското президентство Дмитрий Песков, Сегал бил известен с „топлите си чувства“ към Русия и сам настоявал да приеме гражданството. Американският актьор пътува много често в Русия и участва в журито на международни филмови фестивали, провеждани на територията на Федерацията.

Няколко месеца преди да стане руски гражданин Сегал получи и сръбски паспорт лично от Алексанър Вучич, който в началото на 2016-а все още беше премиер на Сърбия.

Автор: Мартина Стоименова