Автор
Woman.bg

Ползите от оргазма, за които дори не подозираме

Оргазмите са нещо страхотно, няма две мнения по въпроса. Но знаете ли, че освен приятно това усещане е и доста полезно за нашето тяло.

За жалост на мъжете в случая говорим само за женския оргазъм.

Д-р Елена Ариас, директор на клиника за естетична дерматология в гр. Марбея, Испания, твърди, че оргазмът е идеалното средство за т.нар. „вагинално подмладяване“. Според нея стимулацията на клитора и женският оргазъм подобряват кръвообръщението в малкия таз и по този начин се грижат за здравето на нашата вагина.



В момента, в който получавате оргазъм, налягането на кръвта в областта на клитора силно се повишава. Стените на матката се свиват, което води до съкращаване на мускулите в целия таз, поддържайки тонуса на тази част от нашето тяло. Състоянието наподобява стомашен спазъм за вагината.

Какви са ползите за нашето тяло, които произтичат от целия този сложен процес? Еластичността на вагината се подобрява, тъй като се стимулира жлеза с вътрешна секреция, отговорна за поддържането на нейната естествена влажност, която всъщност поддържа тъканите здрави и млади.

За жени в менопауза, д-р Ариас предлага следната процедура – инжектира хиалуронова киселина в клитора и срамните устни с цел стесняване на вагиналните стени и увеличаване на чувствителността в тази зона.

Оргазмът може да се сравни с тренировките във фитнес залата. Когато те са регулярни, виждаш резултат след няколко седмици, но ако пропуснеш за месец-два – веднага се отпускаш. Същото е и с мускулите на нашата вагина – ако не ги използваме, ще ги изгубим.

Четете още: Кой получава повече оргазми и защо

Жени, които имат редовни сексуални контакти или често мастурбират, понасят симптомите на менопаузата много по-лесно – нервното напрежение е сведено до минимум, а кръвообръщението в целия организъм е значително по-добро.