Със сигурност сте чували, че природата влияе по чудотворен начин на мозъка и душата ни. Но защо е така и какво се променя в мозъка ни, когато вдишаме чистия въздух и всичко около нас е свежо и зелено? Учените имат съвсем логично обяснение.

Пътуването и разходките премахват негативното мислене.

Доказано е, че когато прекарваме повече време сред природата и в път, мрачните мисли ни навестяват много по-рядко. За да бъдете спокойни и да намалите стреса, са ви нужни около 90 минути разходка в природата, вместо в градска среда.

Ако зарежете технологиите, ще се научите да разрешавате проблемите.

В случай, че сте решили да се откъснете от сивото всекидневие и да отидете на планина, то оставете телефона и лаптопа, защото те ще ви попречат да се свържете с природата. За да докажат това, психолози решиха да проведат експеримент, в който група от доброволци да отидат сред природата за дни без каквито и да било технологии. След завръщането им било установено, че те решават проблемите си много по-бързо и ефективно. Подобрили са възможностите си за справяне в сложни ситуации с 50%. Психолозите твърдят, че градският шум пречи на креативността ни.



Разходките в природата намаляват рисковете от определни заболявания при децата.

Доказано е, че разходките сред природата намаляват симптомите при деца, страдащи от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Природата засилва способностите на мозъка.

Пътуванията и природата ни правят по-умни. И още нещо: хората, които тренират навън, постигат много по-добри резултати от тези, които тренират в затворени помещения. Освен това вдишването на чистия въздух засилва дълготрайната ни памет.



Ето защо е най-добре още сега да излезете на разходка в парка без телефона си, а защо не и да потичате или потренирате? Така ще се снабдите с ендорфин и ще се погрижите за добрата си памет. Когато напреднете с разходките и паркът вече ви се струва скучен и малък, отидете в планината.

Четете още: Откриха революционен лек срещу последен стадий рак на гърдата