Пролетта скоро идва, във въздуха се носи ухание на свежест, влага, природа. Очертава се още един зареден с енергия ден, но вие сякаш не изпитвате и грам радост. Някак трябва да се придвижите до офиса, където за пореден път ежедневието ви да премине между четири стени, на бюрото, пред екрана.

Нищо чудно, че ви е трудно дори да излезете от вкъщи.

Ако сте имали или имате такива моменти, е добре да знаете, че съвсем не сте сами: на света няма човек, който да не е в понижено настроение преди работа.

Но вашият случай изглежда по-различно – желанието да не правите нищо, апатията и тъгата не ви напускат и в продължение на деня. Неизбежната комуникация в офиса – разговорите на няколко нива - лично, през телефона, през мейла, по чата, буквално ви изцеждат. В един момент осъзнавате, че нямате енергия дори да излезете за обед на вън.

Какво ви е?

Според специалистите лекото депресивно състояние на работното място може да се дължи на много фактори.


Ако отскоро сте на съответната позиция, може би просто още свиквате с промените и огранизмът ви се нуждае от повече енергия от обикновено. В такива моменти спортът и движението вършат чудеса – но кога да ги практикувате, като имате толкова много задължения?

Възможна причина за нежеланието ви да отивате на работа може и да е отсъствието на позитивни взаимоотношения с колегите.


Не сте си ги избирали сами и е неизбежно сред тях да не попада и някой от добре познатите типажи: досадникът, грубиянът, всезнайкото, емоционалният използвач... Съпротивителните ви сили срещу тяхното поведение са понижени. Затова най-често вместо да влизате в контакт с колегите, предпочитате да мълчите подтиснато. А това подкопава вашия авторитет.

Ако спешно не поставите нахалниците на място, съвсем скоро ще започнете да се чувствате недооценени, подтиснати и излишни.



Сред номер едно затормозяващи фактори на работното място, разбира се, е и шефът.


За съжаление, твърде често се случва мениждърите на високи позиции да не притежават необходимата квалификация за ръководители, което е възможно да избива в егоцентрични, безсмислени или некоординирани постъпки. Във всички случаи лошият шеф е като природно бедствие – не може да се избегне.

Но това, което е по вашите сили – и явно е крайно време да направите - е да подсилите своите психически и физически защити.

За да издържите на напрежението, което неизбежно ще срещнете в офиса, е необходимо да успокоите нервната си система, да балансирате емоционалното си състояние и максимално да подготвите организма си за борба със стреса.