Въпреки всичко, което майките и приятелите ви са ви казвали, към момента все още няма доказателства, че вземането на противозачатъчни има пряка връзка с увеличаването на теглото. Дори при тестове, приложени върху жени с наднормено тегло и затлъстяване, показват, че оралните контрацептиви нямат ефект върху промените в теглото или телесния състав, сочи проучване от 2014 г. на The Journal of Women's Health.

Всичко, което трябва да знаем за противозачатъчните хапчета?

Когато се появяват за пръв път на пазара, хапчетата против забременяване съдържат огромни, от днешна гледна точка, дози естроген и прогестин - синтетичен прогестерон. Те надвишават стотици пъти наличните количества хормони в днешните таблетки. Силно завишените дози естроген и прогестин могат да доведат до задържане на течности, повишен апетит и увеличаване на телесната маса. Дори днес обаче, подобни странични ефекти се наблюдавали при под 12% от изследваните. Така че, мили дами, имайте си едно наум.

По данни от статистическо проучване на Световната здравна организация, едва 5% от потребителите се оплакват от повишаване на телесното тегло след прием на „хапчето”. Това обаче е само временен ефект и може да се дължи на неподходящ медикамент. В случай че продължи повече от месец, консултацията с лекар и смяна на оралния контрацептив е задължителна. Натрупаната маса рядко надхвърля 3-5 кг, които лесно се премахват след смяна или прекъсване на оралния контрацептив.

В кои случай рискът от напълняване е най-голям при вземане на противозачатъчни?


Рискът от напълняване е далеч по-голям при използването на инжекция против забременяване. Тя действа в продължение на 3 месеца. Поставя се от гинеколога в горната част на ръката или в задните части през първите 5 дни от цикъла. От този момент трябва да посещавате лекаря на всеки 3 месеца (12 седмици), за да ви поставя нова инжекция. Инжекцията против забременяване съдържа хормон, който предотвратява овулацията. Той също така затруднява проникването на сперматозоидите в матката и предотвратява имплантация на яйцеклетката. Именно на него обаче се дължи риска от наддаване на теглото, твърдят специалистите.

Странични ефекти от противозачатъчните средства

Най-честите странични ефекти са обилно кървене, повишена чувствителност на гърдите, гадене и главоболие – всички причинени от временния хормонален дисбаланс. Те са толкова обичайни, колкото и получаването на киселини след прием на аспирин или сънливостта след поглъщането на сироп за кашлица – нормални и временни ефекти, без тежки последствия.

Четете още: Предимствата и недостатъците на противозачатъчните