Автор
Woman.bg

Предимствата и недостатъците на противозачатъчните

Още преди няколко години се чудехме какъв е смисълът в това да използвате противозачатъчни, при положение, че презервативите вършат наистина добра работа.

Ще се намери обаче поне една приятелка, която да взема малките хапченца от години с аргумента, че "са безопастни и усещането с любимия е съвсем друго".

Логичният въпрос, който бихме задали е дали няма да се сблъска с купища проблеми, включително и такива със забременяването.

Ето защо днес се завръщаме към тези тема, за да ви запознаем с предимствата и недостатъците на противозачатъчните, за да направите сами избора дали те си струват, или не:

Лошите

Ниско либидо

Възможно е желанието ви за секс да намалее, но това може да се дължи на другите странични ефекти, като болки в гърдите и корема, ето защо сексът да е последното нещо, за което да мислите.

Кафеви петна по лицето

Пигментацията на кожата се променя ако започнете да вземете противозачатъчни, но това зависи от особеностите на собствената ви кожа и от наследствените фактори, така че може и да не забележите промяна при вас.

Засилен апетит

Според проучванията, няма доказателства, че надебеляването и противозачатъчните вървят ръка за ръка. Апетитът ви се увеличава, заради засилените нива на хормоните естроген и прогестерон в организма.

Добрите

Намаляват риска от някои видове рак

Вярвате или не, рискът от ендометриоза и вагинални инфекции се минимализира благодарение на противозачатъчните, показва изследване от 2011-та година.

По-чиста кожа

Тъй като акнето често е причинено от мъжките хормони, увеличаването на женските хормони в организма ще ви гарантира чиста кожа. Освен това, ще се чувствате по-спокойни и няма да имате чести смени на настроенията, както бихте имали ако не ползвахте противозачатъчни.

По-малко болка по време на секс

Знаем, че поне веднъж ви се е случвало да ви боли по време на секс. Ако започнете да приемате редовно противозачатъчни, със сигурност ще усетите разликата и ще намалите проблемите с овлажняването.