Ако винаги попадате на “неподходящи” мъже, обърнете внимание на себе си. Може би имате определен набор от качества, които привличат към вас само една (обикновено нежелана) категория партньори. Но как да промените това? И как да разберете с какви качества ви е надарила природата?

Странна работа - уж сте хем умна, хем красива, но всичките ви връзки се развиват по един и същ сценарий, който не успявате да промените. Чудесно е, ако нямате този проблем и всичко ви е наред! Но какво да правят онези, които постоянно се въртят в омагьосан кръг, опитвайки се да разберат къде са сбъркали? При това интернет е пълен с “доброжелатели”, готови да ви дадат бързо уж експертното си мнение и да сложат етикети на всеки един аспект от живота ви.

Напоследък много издания, фокусиращи се върху любовните връзки, се скланят към мнението, че има три основни типа жени (в зависимост от поведението и привлекателността им) и че именно това е решаващ фактор в отношенията с противоположния пол. Консултирахме се с експерт, за да изясним въпроса кои са типовете жени и как трябва да се тълкуват те.

В интернет често се срещат статии, в които се говори за любовни връзки и се споменават термините “партньорка плюс”, “партньорка минус” и “партньорка нула”. Нека уточним какво означават тези понятия и към коя категория спадаме ние самите. И най-важното - кои грешки не бива да допускаме, за да не се окажем в обидната “минус” категория.

Ще започнем от най-лошото. Партньорка минус.

Връзката с такава дама може би някога е била щастлива, но това е останало в миналото. Една година съвместен живот с партньора превръща тези момичета от ангели в истински змии. Смятайки, че вече са спечелили мъжа като своя собственост, те стават много взискателни, вечно недоволни, а често и много строги. Тези дами възприемат партньора като някакъв неодушевен дребен предмет, който през цялото време им дължи нещо. Той трябва да се прибира веднага след работа, трябва развеселява половинката си, когато тя е в лошо настроение, трябва да й оправи колата, трябва да забрави приятелите си, трябва да се обади на майка й за рождения й ден и т.н. При това изпълняването на изискванията не прави партньорката по-доволна или щастлива, нито пък благодарна - тя по-скоро започва да изисква други неща. Срещайки се с приятелки, “момичетата минус” често обсъждат как дресират мъжете си и буквално се състезават в това коя е сложила партньора си по-здраво под чехъл. В такава връзка уважение почти няма, но има безкраен поток от изисквания и недоволство.

Как да разберете, че сте “минус”

За да разберете дали неусетно не сте се превърнали в такава особа, отговорете си на следните въпроси. Колко често се смеете заедно с партньора си? Или пък по-често правите сериозна физиономия и показвате ясно, че не ви е до шеги? Колко често му казвате, че го обичате? Оценявате ли това, което партньорът прави за вас? Възхищавате ли му се като на мъж? Благодарите ли му за това, което той прави - дори и за дреболиите? Или по-често го укорявате за това, което НЕ Е направил? Реагирате ли спокойно на това, че той се вижда с приятели или му вдигате скандали, че той “не ви обича вече”? Вдъхновявате ли го за смели постъпки и грандиозни цели или най-вече му триете сол на главата за неуспехите му? Честните отговори на тези въпроси ще ви дадат повече информация за вас и връзката ви, отколкото някой тест.

Какво да правите, за да се промените?

Ако отговорите на горните въпроси будят у вас тревога, време е спешно да промените положението на нещата. Спомнете си какви сте били в самото начало на връзката ви. Смяли сте се много, шегували сте се, били сте съблазнителни и весели? Сигурно сте се старали да се покажете в най-добрата си светлина и сте смятали партньора за прекрасен мъж. Спомнете си какви сте били тогава и решете спешно проблема.

Партньорка “нула”

Тези дами често са с много мек характер - понякога дотолкова мек, че околните и собственият им партньор виждат, че на жената й липсва здрав гръбнак. Такава партньорка няма да вдигне скандал заради закъснение, няма да изисква уважение към себе си и като цяло нищо няма да изисква. Всякакви прояви на лошо отношение към нея тя ще приема с въздишка и измъчена физиономия на жертва. Често на челото й сякаш пише “Моля ви, не ме бийте” и изкушението става толкова голямо, че жената постоянно получава шамари от съдбата и от околните. Партньорът често възприема “нулата” като резервен вариант, той просто прекарва скучните си вечери с нея, позволява й да го обслужва и се появява до нея тогава, когато му скимне. При това не бърза да се жени за нея, надявайки се да си намери нещо по-добро. Именно такива жени прекарват неомъжени, но в постоянна връзка десетки години - партньорът нищо не им обещава, но е сигурен, че “нулата” никъде няма да изчезне и ще преглътне всякакво отношение към себе си. На мъжа не му пука за такава партньорка. Ако тя все пак не издържи и го напусне, партньорът ще изпита леко раздразнение и нищо повече.

Как да разберете, че сте “нула”?

Отговорете си честно на няколко въпроса. Колко често сте прощавали на партньора неговите изчезвания и внезапни появи в живота ви? Искали ли сте той да се върне, бидейки едновременно с това готови да му простите, въпреки непостоянството му? Колко често сте му прощавали промените в плановете му, колко често сте се готвили за романтична вечеря, без той да дойде? Той запознал ли ви е с родителите си? А с приятелите си? Откога сте с този партньор и доколко сериозни са плановете ви за бъдещето? Наясно ли сте какви са неговите планове спрямо вас? Той готов ли е да зареже всичко и да дойде, ако се разболеете - или ви предлага да се срещнете, когато оздравеете? Той изобщо помага ли ви в решаването на вашите проблеми или предпочита да имате “безпроблемна и ненатоварваща” връзка?

Какво да правите, за да се промените

Ако повечето отговори на горните въпроси са обезпокоителни, трябва да внесете повече стабилност във връзката си и да не се страхувате да поставяте условия. Деликатно и по женски обяснете на мъжа границите на допустимото и уточнете какво поведение сте готови да търпите и кое е неприемливо за вас. И най-важното - когато поставяте своите рамки, бъдете готови да направите това, което сте казали. Жена, която след поредна изневяра заплашва да си тръгне, но продължава да търпи и да прощава, изглежда жалка и се нарича “партньорка нула”.

Партньорка плюс.

Ако имате късмета да сте се родили със сполучлив характер, мъдрост и изящен подход в решаването на житейските въпроси, вече сте галеник на съдбата. Какъвто е и партньорът ви. “Партньорката плюс” умее да вдъхновява мъжа си и да получава от него невероятни жестове срещу една проста молба. Тя знае, че не винаги е нужно да изтъква ума си и да се състезава по ерудиция с партньора, затова често му позволява да се чувства по-умен, по-ерудиран и по-добър. И най-важното - тя разбира, че това отношение й дава много повече от упоритото отстояване на гледната й точка. А мъжът с нея се чувства като истински мъж и само заради това е готов да преобърне света за нея.

При това “партньорките плюс” също понякога са в лошо настроение и си позволяват капризи, но дори и това правят с лекота и изящество, без да отравят връзката. Най-често тези жени са извор на добро настроение, което щедро споделят с околните или с партньора си. С такава дама мъжът се чувства добре - тя не го притиска, не го упреква, не му натрапва чувство за вина. Просто му е хубаво с нея. При това му се иска да направи много неща за нея, без това да предизвиква у него дискомфорт - защото “жената плюс” знае кога и как да изкаже молбата си така, че той да иска да я изпълни. А след изпълнението не пести благодарности и похвали, от което на мъжа му поникват крила и желанието му да прави нещо хубаво за нея нараства многократно.

“Партньорката плюс” умее да избягва търканията, тя подкрепя мъжа си и изтъква достойнствата му пред приятели и познати. Ако и вие правите така, значи сте късметлийка. Вие никога няма да сте сама и винаги ще имате до себе си деен и любещ мъж.

Четете още: Април – месецът на секса