Автор
Ива Петрова

Фразите, които показват, че партньорът вече не ви обича

Психолозите са сигурни, че има определени шаблони на поведението, които показват, че връзката ви се е изчерпала или поначало не е била сериозна. Освен това учените посочват определени фрази или езикови конструкции, които могат да разрушат привързаността между партньорите или да сигнализират, че любимият ви вече не ви обича.

Представяме ви фразите, които един влюбен човек никога няма да каже на половинката си.

1. „Не съм длъжен да ти се обяснявам“

Разбира се, партньорът ви не е на разпит и наистина може да не се отчита за всяка своя крачка. Но несъмнено трябва да ви разкаже как е минал денят му или да ви сподели проблем, който го вълнува. Това е нормална човешка потребност. Ако не изпитва желание да го направи, вероятно мнението ви изобщо не го интересува. Човек, който ви обича, няма да реагира отбранително на всяка ваша молба да разкаже за нещо по-подробно.

2. „Това не е мой проблем“ или „Това си е твой проблем“

Подобни изказвания са сигнал, че раздялата е просто въпрос на време. Ако партньорът не се интересува от проблемите ви, дори когато открито го молите за помощ или разбиране, най-вероятно вече не изпитва чувства към вас. Човек, който ви обича, ще намери време и възможност да ви подкрепи, дори ако това му доставя известни неудобства.



3. „Ако нещо не ти харесва – намери си друг“

С тази фраза мъжът се опитва дави манипулира. Той не иска да се променя и искрено смята, че вие трябва да се примирите с всичките му недостатъци. Пък ако нещо не ви харесва – прав ви път. Човек, който ви обича, в повечето случаи ще е готов да направи компромис, няма да се изкаже толкова грубо и ще уважи мнението ви.

4. „Така или иначе не ти вярвам“

Тази фраза използват неуверени в себе си или напротив – деспотични хора. Те изискват от вас да се оправдавате дори в ситуации, в които не сте виновни за нищо. Най-вероятно по този начин мъжът просто търси повод да се скарате и да се разделите. Хората, които се обичат, винаги се изслушват и чуват един друг.

5. „Прави, каквото искаш“

Тази фраза показва безразличие и отчужденост от страна на мъжа. На него му е все едно как я карате, как ще действате в трудна ситуация и как ще се разреши всичко. По всички въпроси, които не го засягат пряко, партньорът ви предлага да постъпите така, както сами решите. Човек, който ви обича, ще прояви съпричастност и ще ви помогне в избора. Той няма да ви остави да си блъскате главата сама дори и в малките битови проблеми. Но разбира се не бива да го натоварвате с решенията за всяка дреболия.

6. „Самонавиваш се“

Тази фраза мъжете обикновено произнасят, когато партньорката се опитва да ги уличи в грешка. И наистина, има вероятност просто да сте си измислили нещо и да се самонавивате. В такава ситуация трябва да се вземете в ръце, да обмислите всичко и спокойно да обясните какво ви тревожи. Но „Самонавиваш се“ по никакъв начин не е отговор. Помолете партньора да изкаже своята гледна точка. Ако пак се върне към това изказване, е време да се замислите дали не е станал безразличен към вас.

7. „Аз наистина те обичам“

Сигурно ще кажете „Ама че глупост! Нали казва, че ме обича?“. Но подсилващата думичка „наистина“ обикновено се използва в ситуации, когато партньорът се е провинил по някакъв начин и се опитва да ви докаже, че още ви обича. Тази фраза може да се използва като оправдание или обяснение на неговото ужасно поведение.

Ако човек ежедневно и по няколко пъти използва фрази от този списък, а после ви казва, че „наистина“ ви обича, най-вероятно не е така. Той сигурно просто се опитва да ви манипулира чрез чувствата ви.

Ако пък не се сблъсквате с подобни фрази във връзката си или те прозвучават много рядко, нямате причина да се съмнявате в искреността на признанието „Обичам те“.

Понякога можем да чуем подобни фрази, ако партньорът е изнервен, огорчен или обиден. Но ако мъжът ви обича, той ще се постарае никога да не ги произнася.

А вие кои фрази смятате за началото на края на любовта?