Автор
Антония Михайлова

Изчезващото великолепие на Сибир в един трогателен фотопроект (СНИМКИ)

Александър Кимушин е страстен пътешественик и фотограф. Преди девет години, въоръжен само с една раницата на гръб и камера в ръка, той тръгва по света. Оттогава досега Александър е посетил 85 държави от всички континенти на Земята. А резултатът от пътешествията му е действително трогателен. Става дума за фотопроекта "Светът в лица", фоторепортажите от който са публикувани в над 60 държави.

Идеята за създаването му се ражда преди три години, а целта на автора е чрез снимките в него да разкрие неподправената и уникална красота върху лицата на обикновените хора по света.

Миналата година роденият в Якутия и живеещ в Австралия фотограф пропътува сам 40 000 км през Сибир и Монголия. За да запечата лицата и изчезващото великолепие на коренните жители на мразовитата родна земя, той изминава разстоянията от брега на езерото Байкал до брега на японското море, от безкрайните степи на Монголия до най-студеното място на Земята – Якутия.

View post on Instagram
 

„Докато пътувах, разбрах, че най-интересната част от пътешествията ми, са именно хората – толкова различни, толкова магнетични и уникални!“, сподели тогава фотографът пред Bored Panda.

Сибир е огромен регион, с площ почти два пъти по-голям от тази на Австралия. Границите на тази ледена страна се простират в Северна Азия от Урал до руския Далечен изток. Без съмнение, всички са чували за жестоките минусови температури, до които достига живакът в този забравен от бога регион.

Колко от нас обаче знаем нещо за хората, които живеят там?

Заради многонационалния състав на сибирския етнос от ранно детство у местните жители се развиват толерантност и уважение към разнообразието. Във формирането на сибирския характер огромна роля изиграва суровият климат по тези места. Климат, който калява духа на сибирците, култивира у тях качества като упоритост, издържливост, търпеливост, самостоятелност.

По думите на Кимушин хората на Сибир са готови да се притекат винаги на помощ, те са сърцати, усмихнати, гостоприемни и верни на традициите. Отгледани и израснали в сибирските тундри, те знаят цената на живота. И тъкмо поради това най-добре умеят да се наслаждават и възхищават на неговата красота.

Четете още: 20 смразяващи кадъра от най-студеното място на света (снимки)