Автор
Woman.bg

20 смразяващи кадъра от най-студеното място на света (снимки)

За успокоение на всички онези, които се оплакват от студеното време в България, днес ще ви пренесем в едно далеч по-смразяващо населено кътче от планетата!

Представяме ви сибирското село Оймякон в Якутия. Именно тук е измерена и най-ниската температура от -79°С през 1963 г. По неофициални данни обаче през далечната 1914 г. градусите са паднали дори още повече, отбелязвайки рекордните -83°C!

View post on Instagram
 

Някои от 500-те местни жители, които се осмеляват да излязат навън, твърдят, че температурите в момента там даже са още по-ниски, достигайки до вледеняващите -68°C.

Според тях времето било толкова сковаващо, че дори новият електронен термометър в сибирското село се е повредил при падането на температурата до -62°C.

View post on Instagram
 

Сибирското село е разположено близо до Северния полярен кръг, заради което е наричано "Северния полюс на студа". Парадокс обаче е преводът на името му – Оймякон, което на български означава "незамръзваща вода", и идва от термален извор край руското село.

Въпреки че през годините медиите нито веднъж не са пропускали да информират света за вледеняващите минусови температури на Оймякон, тази година сами можем да се убедим в това, благодарение на Инстаграм.

Четете още: Местата, които никога няма да можете да посетите