През далечната 1997 г., когато всички компютърни специалисти бягат от страната ни на тълпи, една дама, вярваща силно в светлото си бъдеще в България, започва работа в известната компания HP. Днес тя е една от най-успешните бизнесдами у нас, чийто път към върха предстои да проследим – Саша Безуханова.

15 години, след като постъпва на работа в НР, тя се издига в компанията и става първата българка, заела ръководна позиция в световна IT компания. С времето Саша се превръща в идол на жените, които искат да работят в този сектор.

През 2013 г. Безуханова напуска престижната си работа, за да основе собствена интернет платформа – Move.bg. И до днес дамата подкрепя жените, желаещи да работят в сферата, и е категорична, че те са подходящи за ръководни позиции.

На темата специално внимание обръща "Файненшъл таймс". Изданието изтъква прелюбопитен факт - почти 45% от работещите в IT сектора в България са жени. Този процент е изключително висок, в Европа той е по-висок единствено в Литва. Според Румяна Тренчева, изпълнителен директор на „SAP България“, причината за високия процент е нивото на математическите училища в миналото. От десетилетия насам повечето учители по математика и други точни науки са жени, които били вдъхновение за малките момичета да се развиват в областта на математиката, а след това и на компютърните науки. През последните 30 години математическите паралелки и училища в страната са на изключително ниво, заради което България може да се гордее с добри IT специалисти, огромен брой, от които са дами.

„В България има много майки, работещи в тази сфера, които вдъхновяват и други жени да се развиват в същата посока. Те имат високо самочувствие и в тях няма и капка колебание, че заслужават да бъдат на ръководна позиция“, добавя още Румяна Тренчева.

Още две успели дами в IT бизнеса у нас, Светла Симидчиева и Екатерина Михайлова, отговарят на въпроса как мъжете в сферата възприемат жените:

„В България все още се усеща пренебрежение към жените в сферата на IT технологиите, но това ще изчезне с времето и най-вече със следващото поколение“.

А прогресът на сферата в България се дължи на периода, в който е имало недостиг на квалифицирани работници. Този факт спомогнал за повишаването на заплатите и за увеличаване на броя на жените, работещи в големите компании.

Според Росен Иванов, управител и съдружник в Black Peak Capital, в момента заплатите в сектора на технологиите са толкова примамливи, че много жени, практикуващи други професии, обвързани с математиката, са готови бързо да се преквалифицират. Те бързо решават да направят тази крачка, тъй като за да навлязат в света на технологиите и да започнат кариера, не им се налага да прекъсват работа за дълго и да учат години наред.

Още един любопитен факт: в големите IT компании търсенето на дамски кадри нараства все повече. Дали светът на технологиите скоро ще се превърне женско царство? Напълно е възможно.

Четете още: Вдъхновяващи дами възкръсват като Барби