Автор
Ива Петрова

33 ценни правила за водене на лични финанси

Личните финанси не са предмет, който се изучава в училище и повечето от нас трудно се справят с финансите си. От това често се възползват банките, кредитните организации, мошениците, търговците и кой ли още не. Затова днес ви предлагаме списък от кратки, ясни и много ефективни правила за водене на финанси, които ежедневно ще ви помагат в живота.

1. Харчете по-малко, отколкото печелите

Ако има едно основно правило за водене на финанси, то е това - доходите ви трябва да са повече от разходите. Просто ТРЯБВА да спазвате това правило, иначе целият ви живот занапред ще е под въпрос. Да затънете в дългове и да живеете на кредит, защото “всичко ще се нареди”? Така говорят хората, които ви отпускат кредити - и за тях наистина всичко се нарежда. А за вас? Вие трупате дългове, без да трупате спестявания. С такъв подход ще постигнете финансова стабилност, само ако стане истинско чудо. Вие вярвате ли във финансови чудеса?

2. Опростете финансовия си живот

Колкото повече кредити и банкови карти имате, толкова по-голям е шансът да не забележите изчезването на определена сума или да пропуснете поредно изплащане. Колкото повече влогове и сметки имате, толкова по-трудно ще ги следите и ще реагирате на възникващите проблеми. Колкото е по-сложен финансовият ви живот, толкова повече време и сили ви отнема. С това нараства и шансът да се объркате и да извършите финансова грешка.

3. Никога не позволявайте на вашето “бъдещо аз” да определя ситуацията в настоящето

Искате да купите нещо, което засега не ви е по джоба, защото в бъдеще ще печелите повече и лесно ще изплатите дълговете си? Най-вероятно ще съжалявате за това свое решение още дълги години, защото вашето “бъдещо аз” може да печели пак толкова, колкото вие сега, да печели по-малко или изобщо да остане без работа. Дори ако финансовото ви положение се подобри в бъдеще, ще се появят други разходи, с които няма да ви е лесно да се справяте и без да плащате за минали грешки и прищевки.

4. Поемете по пътя към правилното финансово управление

Стъпка 1: Създайте си резерв в брой за извънредни ситуации. Парите в кеш са винаги необходими и могат да решат възникналите проблеми много бързо, без ходене до банката, занимавки с банкови карти и проблеми с обслужването. Можете да започнете трупането на този резерв много лесно. Започнете да отделяте определен процент от доходите си всеки месец. Например 10 %. или 15 %. Това ще е в пълно съгласие с първото правило от списъка, а едва година по-късно вече ще се радвате на една прилична сума, която ще може да ви измъкне от всяка една трудна ситуация. Занапред можете да депозирате част от трупащите се средства или да ги инвестирате.

Стъпка 2: Отървете се от дълговете с най-висока лихва. Сортирайте дълговете си и отделете онези, които изискват най-голяма лихва. После започнете да ги погасявате два пъти по-бързо, тоест с двойни изплащания. Правете го всеки месец, докато дългът не бъде погасен. После започнете да влагате сумата пари, която сте давали за погасения дълг, за погасяването на следващия заем в списъка. И така до изчерпване на всички кредити.

Стъпка 3: Когато си имате отделени пари “за черни дни” и сте изчистили дълговете, вече можете да помислите за пенсията си. Можете да откриете спестовна сметка, да инвестирате в доходен бизнес или да умножите по някакъв друг начин капитала си.

5. Съставете си бюджет, но го направете правилно

Бюджетният план е най-доброто средство за контрол и планиране на финансите - но само ако подходите правилно. Как планира бюджета си един умен човек? Той го прави въз основа на статистиката на разходите си от предишните месеци. Може да си фантазирате и да си викате “Ще харча за храна само толкова, не повече”. Но после ще ви връхлети жестоката реалност и ще сложи всичко по местата. По-добре се ръководете от реалната си статистика, а не от предположенията си.

Нали водите статистика на разходите си? Тя ще ви помогне не само да планирате бюджета си, но и да определите къде влизате в преразход.

6. Оптимизирайте всичките си планови разходи

Всички получаваме редица сметки. Сред които например сметка за телефон. Замислете се, всички платени функции от плана ли са ви необходими? 5 лева тук, 5 лева там, 10 лева на трето място - накрая се получава доста кръгла сума, която плащате всеки месец. Направете ревизия на абонаментите си - това е полезно да се прави през няколко месеца.

7. Изчислете реалните си доходи

Извадете от годишния си доход данъците и всичките разходи, пряко свързани с работата ви (включително обедите навън, работните дрехи и т.н.). После пресметнете колко часа годишно работите, включвайки в сметката извънредните часове и допълнителната работа от вкъщи, ако те ви се заплащат. Разделете реалния си доход на реалния брой работни часове. Ето толкова получавате всъщност на час.

8. Използвайте реалния си доход като единица за измерване на всякакви покупки

Сега ще ви е много по-забавно да пазарувате. Цената на покупката се превръща в числител, а реалният ви доход - в знаменател. Дали покупката си заслужава? Този телевизор струва ли два месеца от живота ви? Може би ще е по-добре да вземете онзи, по-малкия? Винаги ще имате възможността да отговорите на вечния въпрос “За какво си пропилявам живота?”.

9. Игнорирайте “експертите”

Медиите са пълни със статии от различни финансови “експерти”. Едва ли обаче ще си спомните името на поне един такъв познавач, за когото да може да се каже “Казаното от него наистина помогна”. Същото се отнася и за различните предсказатели и други съветници. Публикациите им могат да бъдат платени и работещи за интересите на трети лица - но не и във ваш интерес.

10. Поставяйте си големи цели и си напомняйте за тях

Какво искате все пак? За какво се въртят тези пари? Това е труден въпрос, но именно той може да стане най-силната ви мотивация, да ви подскаже правилните пътища и да ви помогне да ги извървите.

Искате да спрете да работите на по-ранна възраст? Искате да започнете собствен бизнес? Да направите околосветско пътешествие? Каквато и да е целта ви, помнете я, не я забравяйте. Заобиколете се с напомняния за нея. Те ще ви помогнат да взимате правилните решения в редици ситуации по пътя към целта ви.

11. Купувайте си практични автомобили

Практичността означава ниска стойност на обслужване и ремонт, нисък разход на гориво, минимален данък и разумна стойност на застраховката. Ако не се придържате към това правило, ще си купите смучещ пари звяр, който ще гълта приличен процент от доходите ви. Перченето с неща, които не са ви по джоба, няма да ви донесе нищо хубаво.

12. Карайте разумно колата си

Като заговорихме за икономии, не бива да забравяме и за глобите и разхода на гориво в зависимост от скоростта. Ако глобите за превишена скорост са си ясна материя, то разходът е по-деликатна тема.

Когато инженерите създават практичен автомобил, те по правило разчитат той да бъде каран в градски условия и със скорост, допустима в града. В такъв режим двигателят използва по-малко гориво, а постоянните ускорявания на високи обороти от светофар до светофар водят само до по-често зареждане и преждевременни ремонти. Недостатъчното налягане в гумите увеличава разхода на гориво, а игнорирането на дребните сигнали за неизправности може да доведе до сериозни повреди и злополуки.

13. Анализирайте битовите си сметки

Прегледайте абонаментите и сметките си. Дали не плащате за нещо излишно? Преценете какви икономии можете да си позволите с тока, водата, парното и евентуално газта. И си купете енергоспестяващи крушки. Те наистина намаляват сметката за тока.

14. Научете се на основни ремонтни дейности

Не ви предлагаме сами да си лепите плочки или да заварявате тръби за парното. Но да смените един контакт или един уплътнител в течащото кранче е много лесно. В интернет е пълно с изчерпателни ръководства и уроци за домашни майстори.



15. Научете децата си на финансова грамотност с личния си пример

Както споменахме в началото на статията, няма кой да ни научи на това. Сега обаче вие можете да станете учител и да развиете у децата си нужните навици, демонстрирайки на практика предимствата на разумното водене на финансите. Важно е не само да казвате, но и да показвате всички правила в реалния живот.

16. Внимавайте с рекламите

Разбирайки какво се случва наоколо, един разумен човек няма да се хвърля в крайности, тоест няма да стане заклет аскет. Той просто ще избягва максимално натрапването на вкусове отвън и ще си купува вещи само въз основа на собствените си потребности. Ако се научите да не купувате това, което не ви трябва, ще запазите огромна част от средствата си за по-рационални покупки.

17. Намерете си евтино хоби

Много увлечения и спортове не изискват сериозни инвестиции. Всичко опира до това какво ще изберете - ще ходите на танци или свирене на музикален инструмент, който вече имате.

18. Търсете и пробвайте безплатни неща

Хората така или иначе се стремят да търсят съмишленици. Така се образуват клубовете по интереси. Те са създадени с нестопанска цел, тоест в тях едва ли някой ще ви иска такса. По този начин можете да намерите добри приятели, без да харчите излишни пари.

Сигурно недалеч от града ви има запалени пътешественици, които не ползват туристически агенции. Благодарение на социалните мрежи вече е много по-лесно да намирате подобни клубове и общества. Дайте им шанс. Много е възможно това да ви позволи да се занимавате с любимото си хоби в компанията на също толкова запалени хора, без да плащате излишни пари за нищо.

19. Не обръщайте внимание на това какво мислят другите

Законите на общественото потребление са не само безсмислени, но и много агресивни. Не спазваш правилата ли? Тогава ще станеш аутсайдер. За щастие това действа само с много повърхностни хора. Всеки що-годе разумен човек е наясно, че нито колата, нито другите атрибути на “престижа” няма да впечатлят толкова човека насреща, колкото ума, интелекта, идеите и постъпките ни.

20. Не обръщайте внимание на това как другите харчат парите си

Хрумва ли ви понякога, че ето онзи човек е по-добър от вас, защото притежава вещи, с които вие не разполагате? Запомнете, вие не сте длъжни да харчите перите си за неща, които се харесват на други хора. Харчете ги за нещо, което харесва на вас.

21. Инвестирайте време в изграждането на добри, надеждни и дългогодишни връзки

Наличието на много персонални и професионални контакти с други хора ще ви свърши добра работа. Това е емоционална, социална, професионална и финансова опора за вашите идеи и начинания. Подкрепяйки други, вие ще си осигурите тяхната подкрепа за в бъдеще.

22. Отделяйте по един час седмично за анализ на финансите си, на кариерата и живота ви

Колкото по-често преразглеждате текущата си ситуация и положението си, толкова по-вероятно е да забележите отрано разминаванията с целта ви. Анализирайте събитията, случили се през изминалата седмица. Помислете и една седмица напред.

Всичко ли се вписва в концепцията на дългосрочните ви цели? Какво е най-голямото ви постижение за тази седмица? Какво лошо е станало и защо? Как да избегнете подобни случаи за в бъдеще? Вашите дългосрочни цели толкова ли са привлекателни за вас, както преди?

23. Направете мечтата си свой второстепенен бизнес

Всеки от нас си има занимание, на което би искал да посвети живота си .Проблемът е, че не виждаме начин да осребрим тази своя дейност - затова я оставяме да вехне в мечтите ни. Опитайте се да отделите за това занимание част от свободното си време. Просто започнете да правите това, за което сте мечтали. С времето сигурно ще измислите начин да изкарвате пари от това занимание Може да е с YouTube-канал, уеб-сайт или написване на книга. Просто започнете да работите за мечтата си в свободното си време.

24. Прилагайте правилото на десетте секунди за евтините покупки

Това правило ще ви помогне да се преборите с импулсивните покупки. Видели сте нещо евтино и веднага ви се е приискало да го купите? Задръжте тази мисъл в главата си за 10 секунди и си задайте въпроса “Наистина ли ми е нужна тази вещ?”. Не крийте от себе си негативните страни на покупката. Активно избройте причините, поради които не трябва да купувате тази стока. Тя ще ви помогне ли да постигнете целите си? Съпоставима ли е ползата от нея с цената й? Често 10 секунди са достатъчни, за да разберете дали нещо наистина ви трябва.

25. Прилагайте правилото на 30-те дни за скъпите покупки

За скъпи вещи правилото на 10-те секунди няма да свърши работа - тук става въпрос за покупка, чиято целесъобразност не можете да анализирате толкова бързо. Стане ли дума за сериозни харчове, изчакайте 30 дни.

Усещате ясно първия импулс, първия вътрешен стимул за купуване. После хладнокръвно изчаквате един месец. През това време проучвате в детайли планираната покупка, узнавате нови неща за нея. Онези, които няма да видите в рекламите. Много е вероятно след 30 дни острото ви желание да купите въпросното нещо да се изпари безследно.

26. Съставете си седмично меню

Стриктният хранителен режим е полезен не само за здравето и фигурата, но и за финансите ви. Импровизациите на тема “какво да купя за вечеря” водят до повишаване на разходите за храна. Много пъти просто ще ви мързи да обмисляте въпроса и ще си поръчвате пица. Или ще се отбивате в околните закусвални за “джънкфуд”. Всичко това е вредно за здравето и при това скъпо.

27. Ходете на пазар само със списък за пазаруване

В App Store и Google Play има десетки приложения за целта. Можете да използвате и най-обикновени бележки на телефона си или произволна текстова програма. Разбира се и листът хартия е все така актуален. Идеята на списъка за пазаруване не е толкова да не забравите нещо, колкото да не си купите излишни неща. Преглеждате списъка, събирате всичко планирано и бегом към касата! Ако оглеждате неподготвени всичките вкусотии в супермаркета (особено на гладен стомах), можете да направите импулсивни покупки. Списъкът до голяма степен ще ви предпази от това.

28. Купувайте си трайни продукти в по-евтини супермаркети

Има нетрайни продукти, които си купуваме почти всеки ден. Едва ли е оправдано да пътуваме постоянно надалеч до по-евтиния хипермаркет за тях. Но плановите мащабни пазарувания на трайни продукти веднъж на месец-два със сигурност трябва да се правят в магазините с по-ниски цени. Дори ако разликата в цената на всеки отделен продукт е минимална, като цяло голямото зареждане ще ви позволи да спестите прилична сума. Ако изобщо не сте свикнали да се “запасявате” планово, време е да започнете. Търговските мрежи, достъпни на всяка крачка, компенсират разходите си чрез завишаване на цените на стоките.

29. Намерете най-евтиния магазин до вас за нетрайни продукти

Можете години наред да ходите в един и същ магазин по навик, а в следващата пряка до вас да има друг магазин с по-ниски цени. Посветете една малка разходка на огледа на близките магазини. Запишете си цените на продуктите, които купувате често и ги сравнете.

30. Намалете броя на употребяваните полуфабрикати

Под полуфабрикати имаме предвид продуктите, които са частично или напълно готови за употреба. Те почти винаги са със завишена стойност, а при това са и по-вредни. Така плащате за удобството си не само с парите, но и със здравето си. Лесно е да се научите да готвите прости ястия у дома сами - така винаги ще знаете какво съдържат те.

31. Гответе си предварително за уикенда

През почивните дни ни мързи да правим разни неща. Дори и да готвим. Точно в такива моменти ни обземат натрапчиви мисли да си поръчаме пица.

32. Спестявайте от вредните си навици

Решението да преосмислите финансите си е чудесен повод да се отървете от вредните си навици. Престанете да се залъгвате, че алкохолът и цигарите не ви пречат и че газираните напитки не са толкова вредни, колкото твърдят лекарите. Вие вредите на здравето си за своя сметка. Това не е ли най-глупавото нещо на света?

33. И помнете - вещите никога няма да ви направят щастливи

Щастието идва отвътре. Никакви външни атрибути няма да ви направят щастливи, ако сте в конфликт със себе си и възприемате изопачено заобикалящия ви свят. Не се залъгвайте, че ако притежавате нещо материално, то ще ви направи по-щастливи. Парите ще повишат качеството ви на живот, но няма да ви дарят с щастие.