Автор
Woman.bg

Този тест ще ви помогне да излезете победители от всеки спор с половинката

Кавгите и споровете са част от здравословната връзка - всъщност противно на мнението на мнозина конфликтът може да сближи една двойка. Причината е, че той насърчава изправянето очи в очи с проблемите и дискусията.

Това несъмнено е много по-здравословно и градивно за едни отношения, отколкото премълчаването. Да се правиш, че всичко е наред, когато не е, надявайки се, че проблемът ще се разреши от само себе си, е абсурдно.

Но за да има смисъл от спора, той трябва да е градивен и да включва конструктивна критика, а не нападки. Това обаче е прекалено общо казано, защото истината е, че всеки има различен маниер на изказване и защита на тезата си и съответно възприемане на отсрещната гледна точка. За да разберете какъв е вашият начин на спорене и какво да промените, така че конфликтите ви с половинката да бъдат съзидателни и да доведат до преодоляване на проблемите, ви предлагаме да направите един лесен тест.

Той най-общо разделя хората според начина им на спорене на четири групи – Кооператори, Анализатори, Регулатори и Енергизатори, като всяка от тях показва как се държи човек, когато спори.

Ако сте кооператори едно от нещата, които трябва да проумеете, е че е по-добре да свикнете да посочвате проблемите, вместо да очаквате те да се разрешат от само себе си. Ако пък сте регулатори, е добре да се замислите, че няма смисъл да се опитвате да контролирате спора. Не това е целта, а да разкриете чувствата си, за да може това, което ви безпокои, да бъде преодоляно, защото истината е, че показването на емоция е сила, не слабост.

Ето го и теста:

Какъв сте по време на спор?

1. Двойката, с която сте на ресторант, започва да спори. Вие?

а. Опитайте се да потушите конфликта и да успокоите всяка от страните.
б. Карате ги да ви обяснят за какво всъщност спорят.
в. Опитвате се да излезете с решение на проблема.
г. Ангажирайте се активно със спора, опитвайки се да го насочите в положителна посока.

2. По време на парти кой най-много се опитвате да избегнете?

а. Самотникът, стоящ в ъгъла.
б. Онзи, който говори на висок глас и преувеличава относно постиженията си.
в. Онзи който се опитва да се възползва от вашата помощ по свой проект, но не би бил склонен да ви помогне в реализацията на ваш.
г. Онзи с каменното изражение, който не показва емоции.

3. Какво ви кара да определите почивката си като приятна?

а. Създали сте нови приятелства
б. Проучили сте дестинацията предварително, направили сте план и сте видели всичко, което сте планирали.
в. Имали сте възможността всеки ден сами да решавате какво да правите.
г. Изживели сте някаква напълно нова за вас емоция.

4. Допуснали сте грешка, с която сте разстроили ваш близък. Той ви звъни, за да ви сподели това. Какво ще направите?

а. Извинявате се, подчертавайки, че ще поправите щетите.
б. Моли те го да ви обясни какво точно го е разстроило, защото наистина искате да проумеете грешката си.
в. Питате го как може да му помогнете да се почувства добре по най-бързият начин.
г. Убеждавате го, че чувствата му са важни за вас и обещавате на него и на себе си повече да не допускате подобна грешка

5. Когато работите в отбор

а. Обичате да споделяте идеи и да си сътрудничите с околните.
б. Предпочитате да работите самостоятелно и да се допитвате до другите, само при наличието на проблем.
в. Смятате, че, ако има ясно разпределени задачи и всеки изпълнява своите, работата в екип може да е много ефективна.
г. Мислите, че е по-зареждащо, отколкото да се трудите самостоятелно.

6. Не можете да спазите обещание, дадено на половинката ви. Как ще съобщите?

а. Извинявате се и питате как може да се реванширате.
б. Подробно обяснявате защо не може да спазите дадената дума
в. Предлагате различни варианти, но само такива, които ви устройват.
г. Опитвате се да я убедите, че има алтернативни решения, които ще устройват повече и двама ви.

7. Кое най-много искате от една връзка?

а. Обвързаност
б. Съвършенство
в. Въздействие
г. Вълнение

8. Когато плановете ви се провалят, какво правите?

а. Търсите помощ.
б. Анализирате къде точно сте сгрешили.
в. Бързо взимате решение, което ви помага да продължите в друга посока.
г. Това не ви отказва. Напротив, продължавате още по устремени.

9. Когато сте на кафе с приятелка, вие най-често:

а. Говорите по теми, които вълнуват и двете ви.
б. Подпитвате ги за клюки за ваши общи приятели.
в. Насочвате разговора натам, че да ги убедите да ви направят някаква услуга.
г. Говорите за неща, които само живо ви вълнуват.



Най-много отговор А

Вие сте Кооператор

Избягвате конфликти и се опитвате да намерите общ език с всички. Когато близките ви са нещастни, вие се чувствате пряко отговорни за това и длъжни да промените състоянието им.

Способността ви да си се поставяте на чуждо място може да бъде голяма сила в отношенията ви. Но фактът, че пренебрегвате собствените си нужди няма как да не се превърне в проблем и да рефлектира върху отношенията ви с партньора ви. Ако постоянно се поставяте на второ място и половинката ви ще започне да мисли, че вашите нужди не са приоритет.

Също така вие често избягвате конфронтация, защото се притеснявате, че чрез спорове може да изгубите партньора си. Парадоксалното обаче е, че именно липсата на кавги води до край на отношенията. Когато не говорите за даден проблем, той не изчезва, а просто седи там и назрява все повече, докато не се превърне в непреодолима пропаст.

Как да спорите градивно?

Не забравяйте, че вашето мнение и нуждите ви имат значение. Но ако не ги изразявате как партньорът ви ще разбере за тях. Научете се да не таите емоциите си. Това не означава да крещите, за да бъдете чути. Просто се осмелете да споделяте чувствата си. Ако се притеснявате да ги изкажете гласно, напишете писмо на любимия, за да му кажете как се чувствате. Трябва да проумеете, че няма да изгубите партньора си, ако говорите спокойно за това какво не ви харесва и какво ви наранява. Всички знаем, че няма как да се премълчава до безкрай и рано или късно ще избухнете и ще излеете под формата на грандиозен скандал, всички потискани емоции. А именно сцени с крясъци и летящи предмети са това, което може да прогони един мъж. Не конструктивните диалози.

Най-много отговори Б

Вие сте Анализатор на отношенията

Имате остър ум, с големи организационни умения и с внимание към детайлите. Трябва ви време, за да се почувствате ангажирани в едни отношения, но щом го направите, сте изключително лоялни.

Проблемът е, че често сте пасивно-агресивни и вместо да споделите открито какво ви тормози, вие ставате заядливи. Половинката ви съвсем естествено не разбира на какво се дължи това и с какво точно е заслужил подобно поведение. Следователно той не осъзнава по какъв начин е засегнал чувствата ви и поради това е доста възможно ситуацията да се повтори.

Как да спорите градивно?

Вие сте рационална личност и подаването на емоции не е силната ви страна. Но трябва да проумеете, че няма как да се развивате като личност, ако не поработите върху емоционалната си интелигентност.

Може да започнете с лесно упражнение. Според психолозите чувствата, които човек изпитва са най-общо пет – страх, болка, гняв, тъга и радост. Следващият път, когато се карате с половинката си, не започвайте вербално да го нападате и иронизирате, а се опитайте да обясните как се чувствате във всеки момент от спора, използвайки петте, изброени състояния, както и кое от тях бе причината по начало да започнете кавгата.

Най-много отговори В

Вие сте Регулатор

Вие обичате да държите ситуацията под контрол, да организирате и направлявате процесите. Това са ценни качества в корпоративната среда, но в отношенията с половинката ви, по-скоро биха били проблем.

Хубавото е, че вие не се притеснявате да говорите за чувствата си, но лошото е, че често приоритет ви е да спечелите спора и вашата дума да е последна, а не да изясните проблема. Силната ви и пламенна натура със сигурност е интересна за човека до вас, но тенденцията да не оценявате това, което той прави за вас и връзката ви, няма как да не създаде конфликти.

Как да спорите градивно?

Опитайте се да се отървете от „Аз знам най-добре“ и бъдете по-склонни да чувате и разбирате чуждата гледна точка. В крайна сметка целта на спора не е да унижите или нараните половинката си, а да разрешите конкретен проблем.

В много случаи гневното ви и нападателно държание е всъщност опит да скриете това, че сте наранени и уплашени. Страх ви е от мисълта, че може да се възползват от вас и да предадт доверието ви.

Трябва да разберете, че изразяването на емоции не е слабост. Напротив – разкриването на чувствата ви, ще ви окрили и ще ви вдъхне сила. Откритата комуникация не само ще издигне връзката ви на по-високо ниво, но и ще спомогне самите вие да се развиете като личност.

Най-много отговори Г

Вие сте Енергизатор

Вие сте душата на компанията – приказливи, уверени и остроумни. Но зад привидната ви увереност се крие личност, която силно се бои от отритване.

До такава степен сте свръхчувствителни към отхвърляне, че когато видите дори малък белег за незачитане на чувствата си или дори веднъж се почувствате като поставена на второ място, започвате да се чудите не е ли време да сложите край на отношенията си с този човек.

Ако ви се стори дори за миг, че партньорът ви не споделя въодушевлението ви относно общото ви бъдеще, веднага започвате да се чудите, дали той въобще иска да бъде с вас.

Как да спорите градивно?

Не всички са толкова експресивни, колкото вас, и с такава лекота демонстрират емоциите си – припомнете си това, когато се почувствате несигурни и се съмнявате в чувствата на партньора си.

Ако той е по-обран в действията си от време на време, това не означава задължително, че е охладнял към вас.

Важно е и да проумеете, че не трябва да се превръщате в аниматор и да бъдете постоянно весели, за да сте обичани, достатъчно е просто да бъдете себе си. Не забравяйте, че вече сте спечелили сърцето на партньора си. Не е нужно непрекъснато да развеселявате половинката си, за бъдете обичани, нито пък да очаквате, че постоянно ще ви демонстрират, че сте.