Автор
Woman.bg

14 вдъхновяващи писателки, чиито книги трябва да четем – Част 1

Само мъжете можели да бъдат добри писатели ли?! Пълни глупости, разбира се. С дружни усилия събрахме имената на няколко авторки, които са повече от впечатляващи и ви препоръчваме книгите им с чисто сърце. Опитахме се да направим един топ 10, но просто любимките ни са значително повече, така че се ограничихме до нестандартното като число 14.

Виджиния Улф

Започнете с "Вълните". Писането на Улф е наистина самобитно и крайно характерно, не е лъжица за всяка уста. Ако искате да се настроите на нейната вълна, преди да разлистите "Вълните", гледайте филма часовете, където в нейните обувки влиза не коя да е, а Никол Кидман.

Дж. К. Роулинг
Започнете с "Хари Потър и философският камък", първата книга от знаменитата поредица за малкия магьосник и се потопете във вълшебния свят на Хогуортс, заклинания и приключения, които уж са за деца, но милиони хора по света ги обожават.

Четете още: Накарайте всички да ви казват "Да"

Харпър Ли
Започнете, разбира се, с "Как да убиеш присмехулник". До скоро Лий беше една от малкото известни авторки със само една публикувана книга (която е безспорен шедьовър). "И страж да бди на пост" излиза 55 години след дебютния ѝ роман и го препоръчваме също.



Айн Ранд
Започнете с "Изворът" - култова книга, продадена в над 6 милиона копия, а отхвърлена първоначално от 12 издателства. Ранд е различна от всяка друга авторка, която сте чели, и със сигурност ще остави следа в живота ви. Потърсете си също "Атлас изправи рамене".

Жорж Санд
Започнете със "Зима на Майорка". По-горе споменахме Шопен, а тази авторка (чието истинско име е Амандин Орор Люсил Дюпен, а Жорж Санд е мъжкият ѝ псевдоним) е имала интимна връзка с него,

Елиф Шафак
Започнете с "Любов". Има спекулации, че всъщност книгите на Шафак са писани от Орхан Памук, а самата Шафак е просто едно красиво лице, но ние не вярваме в подобни тези. Също препоръчваме "Копелето от Истанбул".



Исабел Алиенде
Започнете с "Къщата на духовете" (който е филмиран с участието на Джеръми Айрънс и Мерил Стрийп). Превъзходна авторка, чието име стои редом до Габриел Гарсия Маркес, Хорхе Луис Борхес, Хулио Кортасар и Михаил Булгаков като представители на магическия реализъм. Всеки нов роман тя започва точно на датата 8 януари.

Очаквайте втора част!



Автор: Благовеста Дамянова