От 1921 г. насетне по традиция на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Ден, в който си спомняме за всички онези видни радетели и пазители на българското слово, дух и култура, за поетите, писателите, политическите дейци и борци за национална свобода и независимост, с които днес всеки българин трябва да се гордее. Сред тях са имената на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Иларион Макариополски, Стоян Михайловски, Иван Рилски, Неофит Бозвели, Георги Бенковски, Райна Княгиня, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Мара Белчева и мн. др.

Днес, броени дни преди изборите за президент на Република България, избрахме за вас три актуални имена от политическия небосклон, около които винаги е имало противоречиви мнения, любопитни факти и скандали – новите представителки на съвременна България, жените, в чиито ръце днес лежи бъдещето на страната ни. Три гранддами, които бихме искали да наречем новите надежди на България.

Нека първо, преди да се спрем на тях, с няколко думи да си изясним отговора на въпроса: Що е то будител? Безспорно това е Човек, който по своя воля и призвание посвещава цялата си енергия в името на благото на своите сънародници. Който носи Светлина и Просвещение, вдъхва вяра, надежда и кураж. Личност, която работи за каузата и съхранението на националната идентичност и история, за майчиния език, за българския дух и памет.

Татяна Дончева

Около ексдепутатката Татяна Дончева винаги са се вихрели разгорещени страсти и спорове. Самата тя винаги е умеела да излиза от тях по изключително елегантен и професионален начин. Принципност, сила и воля е нейната формула за успешна жена. Една дама с характер, която винаги е знаела какво иска и как да го постигне, без да се съобразява с мнението на недоброжелателите.

В Деня на будителите Татяна Дончева заявява, че днес няма да призовава кой за кого да гласува, нито пък ще издава кой е номерът на бюлетината й. „Нацията ни има нужда от събуждане“ са думите, с които кандидат-президентът почете днешния празник пред медиите. „Има хора, които разбират и от политика, и от култура. Дано културата победи физкултурата“, казва още кандидат-президента на "Движение 21" .

Цецка Цачева

След като стана ясно, че председателят на Народното събрание е новият кандидат-президент на управляващата партия, по неин адрес се изляха поредица критики, укори и дори подигравки. Карикатури, злепоставящи видеоклипове и снимки започнаха да щъкат из интернет пространството. Каквото и да кажем за нея, истината е, че тази дама знае как да говори, устоява на позицията си и държи на реномето си. „Ще работя за обединението на нацията, защото вярвам, че само когато България е единна, гласът ни ще се чува силно в България. Членството на страната ни в Европейския съюз и НАТО е безалтернативно, но като президент аз ще се водя единствено от националния интерес на България“, казва тя.

Милена Маркова, жената до Трайчо Трайков


Снимка: Филип Петрунов

Тъй като говорим за жени, ще изместим фокуса на вниманието ни от кандидата за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков и ще го насочим към неговата очарователна половинка. Истина е, че зад всеки велик мъж стои една жена. Това го доказва и жената до Трайков - Милена Маркова. Двамата днес се радват на две дечица, едното от които се ражда само преди броени дни. Двойка, която за пореден път доказва постулата, че зад всеки успял мъж, стои една забележителна жена, която го обича. Съвсем наскоро Милена призна пред журналисти, че не вижда промяна у любимия си от периода, когато е бил министър към настоящия момент, когато е част от Реформаторския блок. “За мен е все същият, независимо каква роля има в политиката, споделя дамата, заела най-важно място в сърцето на Трайков. Тя споделя, че той я е спечелил с интелекта си и чувството си за хумор. Една дама, която стои неотменно до любимия си, подкрепя го и вярва безприкословно в неговите достойни качества, сила и целеустременост.

Дали тези личности ще оправдаят нашите очаквания, предстои тепърва да разберем, а междувременно ние, от Woman.bg, призоваваме нашите читателки да споделят своите очаквания и надежди...