Автор
Люблена Папазова

Дизайнерката Нели Митева: В червено и златно на Нова година

20 български дизайнери представят модели-уникати в шоурума на софийската улица „Иван-Асен Втори”№ 22. Изложбата е под мотото „My … WINTER“, обяснява дизайнерката Нели Митева, която разказа пред Woman.bg как трябва да сме облечени за празниците и кога българката спира да се интересува от мода.
Многоточията в заглавието са прилагателни, които всеки от дизайнерите избира и попълва според собствения си вкус, а част от атрактивните модели са вече продадени. Изложбата ще продължи до 21 декември, така че имате все още време да се отбиете до шоурума в центъра на София.


Нели Митева е завършила специалност “Моден дизайн” в Университета по приложни науки и дизайн в Трир, Германия. Развива собствени колекции под марката „nelmit“. Работи и като дизайнер на свободна практика, в областта на преподаването (с опит като професор по моден дизайн в AMD Akademie Mode & Design Мюнхен), консултациите по дизайнерски концепции, модна журналистика и дизайн на костюми. Към наградите, спечелила на международни конкурси, принадлежат отличието „Design-Innovation-Award“ на Министерството по Икономика на Северен Рейн-Вестфалия, квалификациите и за финалите на „Smirnoff Fashion Awards,“ GRAND PRIX INTERNATIONAL FASHION DESIGN BERLIN 2003 и т.н. През 2007 и 2009 г. списание „GRAZIA“ я номинира за „Жена на годината” в категория „Дизайн”. През 2007 създава ИВАН АСЕН 22 като концептуална платформа за представяне на млади прогресивни модни дизайнери в София, а през 2009 основава Фондация „ИВАН АСЕН 22” за представяне и подкрепа на съвременни дизайнери и е неин артистичен директор и куратор.

модел: Росица Мршич
снимки: Петър Тановски
асистент-фотограф: Александра Попова
модел: Вилияна Карушкова
коса: Иван Захаров за MATRIX
грим: Арина Митева
стайлинг: Мая Каранешева
концепция и реализация: Станислава Димитрова, Георги Флоров, Нели Митева за ИВАН АСЕН 22

-Какво трябва да избере съвременната българка за идващите празници?

-Лъскавите материи в златно и сребърно си остават предпочитани за празника, като има вариации в кройките. Някой дизайнери залагат на дрехите от 80-те години на миналия век с големи и широки рамене, други лансират съвременни кройки. Плюшът е чудесен избор за празничните зимни дни-мек и удобен, а с допълнителен блясък изглежда много ефектно.
Когато носим лъскави материи обаче трябва да внимаваме-бижутата трябва да са обрани или въобще да ги няма, защото самата дреха в този цвят си е едно бижу. Другите предпочитани материи за този сезон са вълната и кашмирът, който са много функционални, особено за палтата.

-А ако все пак решим да загърбим блясъка, кой е цветът на тази зима?

-Червеният, при това в актуалния нюанс-ярък и светещ, бих го определила като доматено червено. Може да изберете в празничната вечер да сте изцяло в червено или в този цвят да е само детайл от дрехата ви. При нас дори има шевица в червено, която стои чудесно върху едно тъмно черно сако. То е дело на дизайнерката Славина Петрова, чиято запазена марка са именно шевиците. Младите ни клиентки много харесват подобни фолклорни мотиви в дрехите и ги носят с удоволствие. При нас клиентелата е разнообразна: започва от 24-25-годишни жени, но основната част са дами след 30 години. За съжаление ги няма клиентките от 50 години нагоре, защото българката счита, че стигне ли половин век, няма нужда да се облича дизайнерски, което съвсем не е така. За сравнение-имам клиентки от Австрия на 65 години, които търсят точно дизайнерски дрехи. Останалите предпочитани цветове са бяло, охра, тъмносиньо.

-А ако сме фенове на по-необичайните кройки, с какво да привлечем вниманието?

-Веднага мога да ви покажа една риза-рокля. Може да се носи с клин отдолу, но може и само с ботуш, защото дължината го позволява. Подобни ризи-рокли лансираха световните дизайнери преди години, но тя става все по-популярна. Тази дреха може да се носи и при официални поводи, и при неангажиращи, зависи от това с какво е съчетана. Може да се използва дори като горна дреха. Много е практична. Дело е на две млади български дизайнерки от дизайнерска марка "Prototype 23"', които са си мое откритие. Помагам и на техни връстници, защото когато излезеш от университета без да имаш необходимите контакти, е сложно, защото няма много възможности за реализация. Особено трудно е за малките брандове на такива млади дизайнери.

модел: Милена Начева
снимки: Петър Тановски
асистент-фотограф: Александра Попова
модел: Вилияна Карушкова
коса: Иван Захаров за MATRIX
грим: Арина Митева
стайлинг: Мая Каранешева
концепция и реализация: Станислава Димитрова, Георги Флоров, Нели Митева за ИВАН АСЕН 22

-А как тогава успяват дизайнери като Мегз?

-Аз не гледам предаването, в което тя участва. Явно добре се промотира, но това не всеки дизайнер го може, макар че трябва. По-важното е обаче това, което прави да е стойностно. Но пък не може да създаваш дрехи, които не достигат до хората. Не всеки дизайнер може да е мениджър и когато имам насреща си подобни млади хора, аз се опитвам да им помогна. Важното е да обичат да работят и да знаят какво правят. Такива хора рано или късно намират своята публика и клиенти. Аз също съм дизайнер и менажирането не ми е основната компетентност, но с годините и опита научих доста неща.

-Преди броени дни бяха връчени ежегодните награди за модна икона. Подобни събития ли са начинът да се заговори за мода?

-Не, защото не е въпросът да се направи едно ефектно събитие, да се пошуми по медиите, на него да се появят един и същи хора от години. Трябва да се даде път на стойностните неща, но дизайнерите, които ги създават не винаги умеят да вдигат шум около себе си.

-Участваш на изложения в Австрия и ЮАР. Как се приемат там българските дизайнери?

-Винаги получаваме поздравления, защото правим сложни неща, без да мислим колко време ще ни отнеме. Немските и австрийски дизайнери са много по-сдържани, там първо се мисли колко време ще отнеме изработването на една дреха и всички детайли, които бавят процеса, отпадат.

модел: Jar & Jam
снимки: Петър Тановски
асистент-фотограф: Александра Попова
модел: Вилияна Карушкова
коса: Иван Захаров за MATRIX
грим: Арина Митева
стайлинг: Мая Каранешева
концепция и реализация: Станислава Димитрова, Георги Флоров, Нели Митева за ИВАН АСЕН 22