Автор
Теодор Муховски

10 неща, с които трябва да сте наясно при пътуване до Египет

Като имате предвид тези десет неща, ще бъдете добре подготвени да извлечете максимална полза от пътуването си до Египет и да си създадете трайни спомени от тази очарователна страна.

1. Визови изисквания

За да влязат в Египет, повечето пътници ще се нуждаят от виза. Често можете да получите туристическа виза при пристигане на египетските летища срещу заплащане, но най-добре е предварително да проверите конкретните изисквания в зависимост от вашата националност. При някои националности може да се наложи предварително получаване на виза.

2. Културна чувствителност

Египет има богато културно наследство и е важно да се уважават местните обичаи и традиции. Облечете се скромно, особено когато посещавате религиозни обекти като джамии и храмове. Жените могат да обмислят носенето на свободно прилепнали дрехи, които покриват раменете и коленете им, от уважение към местните норми.

3. Език

Официалният език в Египет е арабският, но английският е широко разпространен, особено в туристическите райони, хотелите и ресторантите. Научаването на няколко основни арабски фрази, като поздрави и учтиви изрази, може да бъде полезно и оценено от местните жители.

4. Валута и бакшиши

Официалната валута на Египет е египетската лира (EGP). Въпреки че на много места се приемат кредитни карти, препоръчително е да носите пари в брой за по-малки покупки и бакшиши. Даването на бакшиши е обичайно в Египет, особено в ресторантите, хотелите, както и за екскурзоводите и шофьорите.

5. Здраве и хигиена

Водата от чешмата в Египет не е годна за пиене от туристите, затова е важно да пиете бутилирана вода и да избягвате кубчетата лед в напитките, освен ако не сте сигурни, че са направени от пречистена вода. Освен това е разумно да опаковате репелент срещу насекоми, слънцезащитен крем и всички необходими лекарства, както и да имате застраховка за пътуване, която покрива спешни медицински случаи.

6. Транспорт

Египет разполага с редица възможности за транспорт, включително таксита, автобуси, влакове и вътрешни полети между големите градове. Препоръчително е да използвате лицензирани таксита или услуги за превоз на пътници от съображения за безопасност и за договаряне на цените преди да започнете пътуването си. Метрото в Кайро също е удобен и достъпен начин за придвижване из столицата.

7. Кухня

Египетската кухня е ароматна и разнообразна, с ястия като кошари (смес от ориз, леща и макаронени изделия, гарнирани с пикантен доматен сос и пържен лук), фалафел, фул медамес (пюре от фава) и разнообразни меса и морски дарове, приготвени на скара. Вегетарианците и веганите също ще намерят много възможности.

8. Време и облекло

Климатът в Египет е различен в различните региони, но като цяло е горещ и сух, особено през летните месеци (юни-август). Препоръчват се леки, дишащи дрехи, както и шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем за предпазване от слънцето. През зимата, особено вечер, може да е необходимо леко яке или пуловер.

9. Безопасност и сигурност

Макар че Египет като цяло е безопасна дестинация за туристите, е важно да сте информирани за текущите събития и всички препоръки за пътуване. Избягвайте политически събрания и демонстрации, бъдете предпазливи за джебчии в претъпканите райони и използвайте здрав разум, когато разглеждате непознати места, особено през нощта.

10. Културни забележителности

Египет е дом на някои от най-известните исторически и културни забележителности в света, включително пирамидите в Гиза, Сфинкса, храма Карнак в Луксор и Долината на царете. Планирайте предварително маршрута си, за да извлечете максимална полза от посещението си, и помислете за наемане на компетентен екскурзовод, който да подобри впечатленията ви и да ви запознае с богатата история на Египет.

Тя е една от най-безопасните страни за пътуване в Европа: Добре дошли в Лихтенщайн
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

Тя е една от най-безопасните страни за пътуване в Европа: Добре дошли в Лихтенщайн

Автор Антония Михайлова