Автор
Веселина Петрова

Колко струва надеждата на една майка от Дупница и колко плащаме за работата на БГ институциите

Повече от месец Ивана от Дупница е в неизвестност. Момичето изчезна от училище при странни обстоятелства. И досега няма и следа от нея.

Полиция и доброволци търсиха с дни. Но следа така и не бе открита.

А сега родителите на момичето обявяват парична награда от 50 хил. лв за този, който посочи мястото, където се намира дъщеря им.

Трябва ли да се стигне дотам? Толкова ли е слаба държавата ни, че не може да открие едно дете, което уж само е напуснало училище и дом. Как никой не е разбрал, че момичето има проблем? Учителите не са подали сигнал, обществото си е мълчало... Защо се случват подобни неща?

„Искаме да обявим парична награда от 50 000 лева за човека, който посочи мястото, където се намира Ивана и това доведе до намирането ѝ. От момента на изчезването ѝ нямаме никаква информация за нея”, заяви в ефира на Нова тв бащата на Ивана - Георги Георгиев.Според родителите, момичето не е при близки.„Решихме да обявим паричната награда, защото повече от месец детето е в неизвестност. Полицията работи по всички версии, включително отвличане или че тя се укрива”, споделя майката Мария Георгиева.

Ще помогне ли тази парична награда да бъде открита Ивана? Да, животът е безценен, но само така ли можем да разчитаме, че можем да гарантираме сигурността на децата си - с откуп?

Отговорността на учителите и социалните работници е наистина огромна. Ако са знаели, че съществува проблем, е трябвало да сигнализират за него и да работят да бъде отстранен. Същото се отнася и за хората, които са виждали уж дни наред Ивана да се върти около болницата и да задава странни въпроси.

Докато не се научим да се грижим за децата си, те никога няма да са в безопасност. И не е важно колко скъп телефон имат или какви маратонки носят. Важно е знаем ли какво се случва в главите им, в душите им, какво ги притеснява, дали се справят със страховете си. Важно е да ги подкрепяме и да сме до тях, независимо колко работа и отговорности имаме.

Важно е всеки да носи своята отговорност. И учителите, и родителите, и обществото. Невинни няма. Защото всички сме в един отбор или поне трябва да бъдем.

Дано намерят Ивана жива и здрава. И дано тя успее да продължи напред. И да бъде щастлива и разбрана. Дано!

Иначе остава въпросът не плащаме ли прекалено скъпо за работата... "пардон" за несвършената работа на някои служби...