Автор
Веселина Петрова

Ето каква е тайната да отгледаме щастливи и успешни деца

Всеки от нас рано или късно си задава въпроса - дали съм добър родител, дали постъпвам правилно, дали не ги глезя твърде много...

Затова днес споделяме с вас една история, публикувана в cluber.com.ua. Тя е разказана от дама с две деца, които са вече големи и са създали свои семейства. 

Тази жена и съпругът ѝ са в прекрасни отношения. Радват се на чудесни отношения както със сина и дъщерята, така и с внуците. Запитана каква е тайната, жената отговаря: 

"Всъщност е много лесно. Никога не съм възпитавала децата си като деца, винаги съм им давала свободата да се да растат и да се развиват сами. Никога не съм гледала на тях като моя собственост и не съм проектирала върху тях личните си планове и мечти. Никога не съм ги превръщала в свои проекти. Аз съм само вратата, през която те са дошли на този свят, за да намерят себе си, да реализират потенциала си, да живеят свой собствен и щастлив живот."

"След раждането им фокусът ми не беше насочен към тях, а към мен самата и любовта ми към съпруга ми. Те видяха как се отнасяме един към друг. Растяха в любяща среда, хранеха се с нашите искрени емоции, които с радост споделяхме с тях. Разбира се, винаги съм им помагала. Но те следваха своите планове и мечти. Не съм ги възпитавала. 

Винаги исках разрешение, преди да им помогна с нещо, преди да им дам съвет или да им подскажа как да постъпят в дадена ситуация. 

Когато пораснаха, ти сами избраха партньорите си, аз никога не се намесвах във връзките им, след като се ожениха. В семействата си те нагласиха и устроиха нещата по начина, по който им харесва, а не по начина, по който на мен би ми се искало. Това е техният живот, те не ми дължат нищо."

"Никога не съм се жертвала за тях. И никога не съм изисквала нищо от тях. Разкривах себе си и любовта си към най-добрия мъж в живота ми. И затова те истински обичат и мен, и баща си, който е бил най-добрият пример за тях. Пример за това как един мъж може да обича жена. Жена, която с цялото си сърце му помага да разпери крилата си и да се издигне. 

Моите деца станаха независими и зрели възрастни хора в живота. Те изградиха щастливи и любящи семейства благодарение на нашия пример. И сега просто ни обичат с цялото си сърце заради това, което сме. И защото всички се забавляваме, докато сме заедно, изследвайки и опознавайки този прекрасен живот."