Автор
Антония Михайлова

Това ще съсипе репутацията ви: Теми, които не трябва да обсъждате на работното място

Съставихме списък с теми, по които не трябва да говорите с колеги и бизнес партньори. За щастие те са само три и са част от правилата на етикета.

Личен живот

На първо място експертите съветват да пазите личния си живот за себе си. Затова е личен, напомнят експертите. Първо, подробностите за вашето семейство и интимния живот може да не са от интерес за всички. И второ, някой ден споделянето на подробности от житейските ви несгоди и лично пространство могат да ви изиграят лоша шега, като ви попречат например да се придвижите нагоре по кариерната стълбица.

Политика

Друга тема табу на работното място са вашите политически убеждения. Тук няма място за коментари за партийните ви пристрастия и убеждения. Не забравяйте, че като влезете в такава сериозна дискусия, няма да докажете нищо на никого, но лесно можете да разрушите репутацията си. И кой тогава иска да прави бизнес с човек, чието мнение изглежда утопично?

ЗаплатаНе бива да говорите за нивото на месечната си заплатата пред колегите си, защото на някои от тях тя може да се стори твърде висока, а на други - ниска. Първият ще ви завижда, вторият ще започне да ви симпатизира. Отбелязваме, че и двете чувства са отрицателни. Ако сте доволни от заплащането за полагания от вас труд, радвайте се. Но, ако не се чувствате достойно оценени, говорете за това с работодателя си или просто променете местоработата си.

Какво друго не трябва да се обсъжда на работното място? Отговаря HR директорът на технологична образователна компания за предприемачи Like Center - Джамиля Сюлейманова:

6 ефективни метода за повишаване на заплатата
НОВИНИ
Автор Теодор Муховски

6 ефективни метода за повишаване на заплатата

Автор Теодор Муховски

  • В работата не бива да обсъждате спорни теми, свързани с общочовешките ценности. Например майчинството и детството. Тук обществото отдавна е разделено на два противоположни лагера: тези, които ваксинират децата си, и теки, които са убедени противници на ваксинациите; тези, които не виждат нищо лошо в кърменето на обществени места, и тези, които го смятат за неприемливо, и т.н. Има много причини за спорове и е по-добре да ги оставите извън стените на офиса.

  • Сред темите табу за обсъждане на работното място трябва да са и тези, свързани с малцинствата и други различия - например на расова, национална или религиозна осонова.

  • Също така не трябва да изразявате категорично мнение по въпроси, свързани с личните предпочитания. Особено в негативен план. Например "няма обслужване по черноморските курорти, това е лоша ваканция", "всеки трябва да яде месо". Или обратното - "месото е вредно за здравето". Може, без да забележите, да обидите колега.