Автор
Ева Григорова

Без бърнаут: Как да изкарате допълнителни пари към дохода си в 3 лесни стъпки

В Америка все повече хора управляват доходоносни бизнеси от задните си дворове. Други пък го правят от мобилните си телефони. Стартирането на ваш собствен бизнес всъщност може да бъде изключително лесно, ако знаете откъде да започнете. Това споделя Кати Кристоф, чийто блог е направил анализ на над 500 различни допълнителни източници на доходи. 

Тя споделя, че всеки може да започне странична работа, която да му носи допълнителни доходи и да определи дали тя ще бъде успешна в три ясни стъпки: 

Стъпка 1: Разберете какво можете да монетизирате 

Всяка странична работа започва с един въпрос: "Как можете да монетизирате интересите, уменията си и ресурсите, които вече имате?". Повечето допълнителни източници на доходи трябва отговарят на поне едно от трите условия, за да успеят. Ако вашите интереси включват морски свинчета, може да проектирате и продадете нов вид заграждение за домашни любимци. Ако сте били добри в училище, бихте могли да спечелите допълнителни пари чрез уроци.  Ако искате да бъдете шофьор на такси или доставчик, приходите ви ще бъдат пряко обвързани с броя часове, които работите. Страничните дейности в стил рентиерство, са по-пасивни, но изискват ресурси – като например да притежавате дом, в който не живеете, както и време, и пари за поддръжка. Напълно „пасивните доходи“ обикновено отнемат много време, за да стартират, но могат да ви спечелят пари дори когато сте офлайн – често чрез приходи от реклами или хора, които купуват някакъв вид съдържание, което сте създали. 

Има и други начини за печелене, които не са просто размяна на времето ви директно за пари. Ако създадете дигитален продукт, който се продава наистина добре, като убийствена публикация в блог или видеоклип в YouTube, или епизод на подкаст... можете да извършите работата веднъж и да получите пари напред във времето.

Стъпка 2: Решете дали вие, или платформа трябва да управлявате бизнеса си 

Следващият въпрос, който трябва да си зададете е: „Каква част от бизнеса си искате да направите сами?“. Изграждането на аудитория от нулата със сигурност е осъществимо и вероятно най-печелившата ви опция. Освен това може да бъде предизвикателство и да отнеме много време, поради което много хора избират да изнесат част от тази работа – като плащане за уебсайтове или качване на страничните им дейности на съществуващи платформи. Американското приложение за разходка на кучета Rover, например може да ви свърже с клиенти, които вече търсят вашите услуги, но взима 20% от всяка разходка на куче. Airbnb и Etsy също взимат съответно 3% и 6,5% от всяка продажба. Освен таксите за транзакции, такива платформи имат и друго предизвикателство: те вероятно вече разполагат с установени, популярни продавачи и ще трябва да разберете как да се конкурирате с тях. Кристоф споделя например, че е разговаряла с човек, който разхожда кучета, който си е направил акаунт в Rover, като специално е търсил стюардеси, които се нуждаят от редовни грижи за своите домашни любимци. 

Алгоритмите за търсене на платформите може да се променят, за да приоритизират различни умения, наличност или аудитория - потенциално правейки печалбите ви да нарастват или падат без предупреждение, съобщават някои хора, които се занимават със страничен бизнес. Но без техния пряк достъп до клиенти или инструменти за легитимиране, ще трябва да изградите своя собствена марка по-бавно. 

Стъпка 3: Осмелете се и тествайте

Най-важната част от започването на странична работа всъщност е стартирането ѝ. „Имам толкова много приятели, които говорят за започване на странична работа от две години и все още са във фаза на планиране“, казва Кристоф. „Трябва да създадете този първи продукт, дори да е гаден... Излезте и го тествайте.“ 

Вашите тестове могат да започнат, като включите в тях свои приятели и семейството си. „Важното тук е да ви дадат честна обратна връзка и да оставят положителни отзиви онлайн, за да подобрите акаунта си", казва Кристоф. В същото време можете да използвате тези начални дни като тест за себе си: имате ли настройката и нивото на решителност, за да накарате този страничен бизнес да проработи?