Автор
Теодор Муховски

Какво да направим, ако хемоглобинът е повишен

Неправилният начин на живот води до това, че един ден качеството на кръвта се променя забележимо.

Сгъстената или съсирена кръв причинява забележими здравословни проблеми. Ако организмът сигнализира за определени нарушения с повишен хемоглобин, какво трябва да се направи на първо място? Защо медицинският преглед е толкова важен в този случай?

Повишен хемоглобин: симптоми

Ако показателите на хемоглобина при мъжа надвишават 170 г/л, а при жената - 150 г/л, това показва повишена плътност на кръвта. Тъй като е вискозна и не може да циркулира пълноценно, тя подхранва лошо органите и запушва съдовете с кръвни съсиреци. Ако забележите подобни симптоми, това означава, че в организма протичат такива процеси:

- бледа кожа;

- влошено зрение;

- липса на апетит;

- сънливост;

- бърза умора;

- неправилно функциониране на пикочно-половите органи.

Когато се появят тези симптоми, е добре да не отлагате посещението в медицинско заведение, където специалистите ще установят истинската причина за нарушенията и ще изберат подходяща програма за възстановяване.

Какво да правите, ако хемоглобинът в кръвта е повишен?

Излишъкът на този протеин може да бъде причинен от сериозни заболявания на дихателните органи, сърцето и кръвоносните съдове, злокачествени образувания, сериозен стрес за дълъг период от време и лоши навици. След като установят причината за високия хемоглобин, лекарите предписват курс, който предвижда подобряване на състоянието на пациента от страна на засегнатите органи, и провеждат мерки за разреждане на кръвта на пациента.

Първата спешна помощ при сериозна ситуация ще се състои в предписване на лекарства за разреждане на кръвта и провеждане на еритрофореза - процедура за отстраняване на излишните кръвни клетки.

Какво да правим с храненето, ако хемоглобинът в кръвта е повишен? Необходимо е да се прояви изключително внимание към избора на продукти, а именно:

- намалете количеството на червеното месо, червените плодове и зеленчуци, хайвера, маслото, елдата, сладкишите и пушените меса като източници на протеини и желязо в диетата;

- консумирайте по-малко мазнини, яйца и хлебни изделия, които повишават холестерола;

- яжте повече морски дарове, бяло месо, бобови растения, зеленчуци и ядки.Мултивитамини с такива стойности на кръвта не само няма да помогнат на пациента, но и ще влошат плачевното състояние.Хората с такива проблеми не трябва да забравят за физическата активност. Тя е необходима точно толкова, колкото е необходимо за нормалната дейност на костния мозък. В края на краищата именно от него зависи производството на хемоглобин. Достатъчни са например уроците по плуване и разходките на чист въздух.

5-те правила на закуската, която ще подпомогне хормоналния ви баланс
ЗДРАВЕ
Автор Ева Григорова

5-те правила на закуската, която ще подпомогне хормоналния ви баланс

Автор Ева Григорова