Автор
Антония Михайлова

7 сериозни грешки при миенето на съдове, които вредят на здравето

На пръв поглед миенето на съдове звучи като нещо, което всеки може. Вода, препарат, чинии, някое и друго движение с гъбата и... работата е свършена. Да, ама не! "Ритуалът" трябва да се приема сериозно, защото ще продължим да храним себе си и любимите си хора от тези съдове и ако не се измият добре, по тях може да останат патогенни бактерии. Това от своя страна ще доведе до неприятни последици за здравето. А и никой не иска да се разболява, нали?

Следва да обсъдим грешките, които често допускаме, когато мием съдове. И ако установите, че и вие ги правите, тогава е по-добре да се отървете от лошия навик възможно най-скоро.

Миете с опасен препарат

Проучване на експерти, публикувано в китайската мобилна комуникационна система WeChat, е установило, че самият препарат може да бъде изключително опасен за човешкото здраве. Редица алчни и безскрупулни производители добавят формалдехид към състава на препарата. Попадайки от съдовете в човешкото тяло, това вещество причинява може да причини интоксикация и да доведе до срив на имунната система.  

Не подсушавате съдовете достатъчно добре

От изключително важно значение е, преди да приберете съдовете в шкафовете, да ги изсушите с добре попиваща чиста кърпа. Това ще предотврати риска от развитие на гъбички и бактерии по съдовете. Установено е, че гъбичките Aspergillus, останали върху съдовете под формата на жълта плесен, могат да причинят развитието на тумори или различни инфекциозни заболявания.

Накисвате съдовете продължително време

Много домакини вярват, че накисването на мръсните съдова в гореща вода с препарат дълго време помага да се отърват от упоритите частици храна от тенджери, чинии и тигани. Водата сякаш почиства повърхността им сама, докато предметите блажено кротуват в мивката, а вие вършите други неща. Оказва се, че в тази ситуация съдовете се насищат с препарата два пъти повече. 

Много неправилно действие! В никакъв случай не киснете мръсни съдове повече от 5-6 часа. Така нараства значително опасността от развитие на опасни патогенни бактерии, които да станат опасни за човешкото тяло.

Използвате водата безразсъдно 

Знаете ли, че ръчното миене на съдове използва 10 пъти повече вода, отколкото би използвала съдомиялна машина. Затова си струва да помислите още няколко пъти за това къде в крайна сметка ще отиде значителна сума от домашния ви бюджет. Разбира се, горепосочената грешка не е от вредните за здравето ни. Но пък удря силно по портфейла ви.

Миете съдовете в мръсна мивка

Знаете ли, че всеки ден в кухненската мивка се натрупват повече от 10 хиляди патогенни бактерии, най-ужасните сред които са тези на салмонелата. Така кухненската мивка се оказва още по-мръсна от мивката в банята. Затова задължително трябва да я почистите, преди да започнете да миете чинии в нея.

Хитрите домакини започнаха да поставят портокалова кора в миялната машина
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

Хитрите домакини започнаха да поставят портокалова кора в миялната машина

Автор Теодор Муховски

Зареждате съдомиалнята неправилно

Случва се не всички съдове в съдомиялната машина да са измити правилно. Защо се случва това? Причина за лошо измитите съдове може да се окажат нискокачествените капсули или неправилното зареждане на съдомиялната машина. Например, между чашите и чиниите трябва да има поне 5 сантиметра, необходими за висококачествено изплакване. Освен това съдовете не трябва да лежат един върху друг.

Миете всички съдове в съдомиялна машина

Разбира се, съдомиялната машина е предназначена да мие съдове в нея. Оказва се обаче, че не всичко. Строго е забранено да се мият дървени лъжици, дъски за рязане и други съдове, предназначени за готвене. Поради повишената влажност върху тях ще се образуват пукнатини, по които по-късно ще се появят различни бактерии. Ето защо дървените съдове трябва да се мият на ръка, за да се удължи живота им.