Автор
Евелин Попадийна

Дъбът на Аврам падна, идва ли краят на света?

5000-годишният Дъб на Аврам, описан в Библията, падна и можем да очакваме апокалипсис, пишат от "Телеграф". В Библията е записан разказът за Аврам и трите ангела, пратени от Бог. Аврам вдигнал шатрата си в дъбравата Мамре край Хеврон. Там в най-горещата част на деня пристигат три ангела, предрешени като пътници. Аврам им предлага да си отдъхнат под сянката на дъба. Този дъб е единственият запазен до наши дни в гората Мамре. Почитан е като Дървото на Аврам или Дъба на праотеца. Той е свещено дърво за евреи, християни и мюсюлмани. Преданието гласи, че смъртта на този дъб ще доведе със себе си и края на света, без значение дали ще бъде унищожен или естествено ще погине. 

Голяма част от хората са склонни да го вярват. През 2019 година, дъбът окончателно пада, точно тогава започва и епидемията от Ковид-19, малко по-късно се появиха и войните – в Украйна и в Близкия изток.

Свещеното дърво се намира в руския манастир „Св. Троица“ на Западния бряг в Палестина. През 1996 година дъбът е официално обявен за мъртъв от специалисти, но по-късно става ясно, че на негово място са изникнали две фиданки, които са се появили от корените на дъба. От манастира обаче съобщават, че всъщност нямало рухване на дъба, а просто градинарите извършили операции за почистване на мъртвата дървесина. Като добавят, че тези части ще бъдат запазени за „историята и поклонниците“.

През годините се правят опити за спасение на дъба, но голяма част от тях са пагубни за растението. През 1996 година дънерът му е обявен за мъртъв, а през 2019 година рухва и част от ствола, като малко по-късно обявяват за фиданките, покълнали от корените. В момента има данни, че фиданките са много и вече растат нагоре. 

Съществуват твърдения обаче, че това не е въпросният дъб, под който Аврам подслонява ангелите. Самата дъбрава Мамре се намира на различно място и отдавна е изсечена. Все пак привържениците на теорията на апокалипсиса казват, че точно това е въпросното легендарно дърво.  

"Слънцето скоро ще угасне": Последното предсказание на Ванга, което ще промени света ни
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

"Слънцето скоро ще угасне": Последното предсказание на Ванга, което ще промени света ни

Автор Теодор Муховски