Автор
Весела Георгиева

Шокиращото предсказание на учените: до 2050 г. повечето хора ще бъдат... роби

Футуристи и писатели на научна фантастика някога предсказаха, че след години ще живеем под водата или ще караме летящи коли... Сега обаче експерти ни шокират с нещо много по-притеснително - ето какво бъдеще виждат те.

99% от хората ще станат роби... С бързото развитие на изкуствения интелект много от хората се притесняват, че ще загубят работата си. Съвсем скоро хората ще бъдат заменени от изкуствения интелект. И не само, пише WDay.

Според Джордж Стахов, стратегически директор в международна рекламна агенция твърди, че: „Хората са склонни да надценяват въздействието на новите технологии в краткосрочен план и да го подценяват в дългосрочен план. Това е известно като закон на Амар. Сега се шуми много за AI и хората са в паника, че GPT-4 ще унищожи работните места на белите якички през следващите няколко години."



Реално нещата са доста по-сериозни и страшнички. До 2050 г. AI наистина ще промени света. И според Стахов има два варианта.

Бъдещето изглежда доста тъмно... В него тези, които контролират AI, ще получат огромна власт, докато 99 процента от населението ще бъде лишено от избирателни права.

„Кралете“ на изкуствения интелект ще контролират данните в света и ще превърнат останалите в свои роби.



Алтернативата е оптимистичният сценарий. „В него цялото човечество се възползва от ИИ чрез подобрено здравеопазване, по-бърз транспорт и по-малко замърсяване на планетата.

Машините наистина ще свършат по-голямата част от работата. Но на хората ще се плаща основна заплата, което ще ни позволи да се наслаждаваме на повече свободно време и да се реализираме в творчеството. Наистина, това ще изисква радикални промени в обществото и в подхода ни към образованието“, казва Стахов. Звучи като утопия, нали?

Според вас кой от сценариите е по-вероятен? Аз май съм песимист... Дано не съм права.