Автор
Теодор Муховски

Как влияе липсата на сън върху паметта?

Влиянието на съня върху паметта е добре установена и сложна връзка, която е обект на задълбочени научни изследвания. Сънят е от решаващо значение за различни когнитивни функции, а една от областите, в които значението му е особено очевидно, е консолидирането на паметта. Когато хората не получават достатъчно количество сън, това може значително да повлияе на способността им да формират и запазват спомени. 

Паметта е сложен процес, който включва три основни етапа: кодиране, консолидиране и извличане. Кодирането е първоначалният процес на придобиване на информация, консолидацията е процесът на стабилизиране и съхраняване на тази информация, а извличането е способността за извикване на съхранената информация при необходимост. Сънят играе жизненоважна роля в етапа на консолидиране, когато спомените се затвърждават и интегрират в съществуващата мрежа от знания на мозъка. 

Един от основните механизми, чрез които липсата на сън влияе върху паметта, е като възпрепятства консолидирането на декларативните спомени, които включват факти и събития. Проучванията показват, че хората, които са лишени от сън, трудно запазват нова информация и опит. Хипокампусът, област от мозъка, която е от съществено значение за консолидирането на паметта, е особено чувствителен към последиците от недостига на сън. Недостатъчното количество сън може да влоши функционирането на хипокампуса, което води до трудности при формирането и съхраняването на спомени. 

Освен това сънят е от съществено значение за правилното функциониране на глимфатичната система - система за изчистване на отпадъците в мозъка, която става силно активна по време на сън. Тази система помага за премахването на токсините и страничните продукти на метаболизма, които се натрупват по време на бодърстване. Когато сънят е недостатъчен, глимфатичната система може да не работи ефективно, което води до натрупване на вещества, които могат да попречат на когнитивните процеси, включително на паметта. 

Сънят играе роля и за консолидирането на процедурните спомени, които включват умения и навици. Моторното учене, като например усвояването на ново умение или усъвършенстването на физическа задача, се влияе значително от качеството и количеството на съня. Лишаването от сън може да наруши процеса на двигателно учене, което води до намаляване на ефективността и запазването на уменията. 

Освен това сънят с бързи движения на очите (REM), етап от съня, който се характеризира с ярки сънища, е свързан с консолидирането на емоционалната и процедурната памет. Нарушенията в REM съня, които често настъпват при лишаване от сън или някои нарушения на съня, могат да повлияят на емоционалната регулация и обработката на паметта. 

В допълнение към фазата на консолидация, липсата на сън може да повлияе и на етапите на кодиране и извличане на паметта. Лицата, лишени от сън, може да имат трудности с вниманието и съсредоточаването, което затруднява ефективното кодиране на нова информация. Освен това извличането на информация става по-неефективно, което води до забравяне и трудности при припомнянето на детайли. 

Връзката между липсата на сън и паметта е многостранна и засяга различни етапи от процеса на запаметяване. Адекватният и качествен сън е от съществено значение за оптималното когнитивно функциониране, а нарушенията в съня могат да окажат сериозно въздействие върху консолидирането, кодирането и извличането на паметта. Признаването на значението на съня за паметта може да подчертае значението на възприемането на здравословни навици за сън за цялостното когнитивно благополучие.

В кои дни се вярва на сънищата и как да "поръчате" сън за себе си
ПО ЖЕНСКИ
Автор Теодор Муховски

В кои дни се вярва на сънищата и как да "поръчате" сън за себе си

Автор Теодор Муховски