Автор
Теодор Муховски

Балканска му работа: 6 неща, с които сме свикнали, но шокират всеки чужденец

Чуждите граждани не могат да свикнат с нашето ежедневие, традиции и манталитет. А колко много думи има в българската лексика, които не могат да бъдат преведени! Например, само в България, всяка година се спира топлата вода. Ние сме свикнали с това, но за другите е истински шок. Нашите сватбени традиции също изумяват чужденците. 

Пример: мушкането на пари през вратата, за да откупим булката. Ето още 6 неща, които са нормални за нас, но шашкат чужденците. 

1. Празнуваме празниците на огромна трапеза 

Българите са доста щедри. Някои от нас живеят с родителите си в един апартамент до късна възраст. Никога не се скъпим за празника, който организираме по всякакъв повод (рожден ден, Великден, Коледа, Нова година, Гергьовден, пристигане на далечни роднини, първа заплата, покупка на кола, среща на съученици и т.н.). И никога не се ограничаваме само с едно ястие. Закуски, салати, сандвичи, печено месо, туршии - всичко това с гордост предлагаме на гостите. 

Въпреки че рецептите вече са достъпни в интернет, домакините все още споделят собствените си кулинарни експерименти. 

"И аз добавям чушки към маслините", "Знаеш ли, че ако добавиш канела в тестото, печените изделия ще имат много по-добър вкус" - това са типични женски разговори, без които не може да мине нито един празник. За чужденците е трудно да оценят нашите национални ястия, тъй като в някои от тях се използват напълно несъвместими продукти. Примерът с шкембе чорбата е красноречив. 

2. Изливаме душата си пред хора, които не познаваме 

Чужденците не разбират нашите задушевни разговори. На въпроса "Как си?" никой от нас не се ограничава с дежурното "Всичко е наред". 

Необходимо е да се разкаже подробно семейната история. Българите обичат не просто да разговарят, но и да споделят най-интимните неща както с познати, така и със случайни хора. 

А колко сме добри във вдигането на тостове! Хората от други страни трябва да са подготвени, че всяко вдигане на чаши в нашата страна винаги е съпроводено с разкази и анекдоти. 

3. Посещаваме се без покана 

У нас, в малките населени места, вратите на къщите са винаги отворени за приятели, роднини и съседи. Чужденците са изненадани и от огромния брой чехли. Всеки член на семейството има свои домашни обувки, а винаги има и пантофи за гости. 

4. Гледаме едни и същи филми по няколко пъти 

На всяка Коледа задължително се гледат филмите „Сам вкъщи“, „Наистина любов“ и други. Чужденците, които живеят в нашата страна повече от две години, не разбират как не ни омръзват едни и същи филми, които всички знаят наизуст. 

5. Суеверни сме 

Българите са много суеверни. Все още можем да обвиним черната котка, която се е изпречила на пътя ни, за всичките ни нещастия. Свикнали сме и да заобикаляме просяците, защото такава среща определено няма да донесе нищо добро (плашим се от клетви). 

За чужденците подобни предзнаменования изглеждат като реликви от миналото. Да се вярва в това през XXI век - просто е лудост. 

6. Разказваме вицове от собствения си живот 

Българският народ винаги остава загадка за чужденеца. Ние винаги вярваме в най-доброто, но се подготвяме за най-лошото. Никой в света не знае как да преодолее трудностите, които българите сами си създават. 

Достъпен ли е за чужденеца изразът "да почиваш на работа и да работиш в отпуск"? Възможно ли е да се върнеш от отпуск по болест, загорял в чужбина? В България също така обичат да се шегуват и да се смеят на себе си. Във всякакви трудни ситуации остроумието винаги идва на помощ, откъдето идва и големият брой вицове. Животът с хумор е отличителна черта на българина.

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно: Българите вярват, че за да бъдат адекватно лекувани, трябва или да платят, или да имат връзки
НОВИНИ
Автор Веселина Петрова

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно: Българите вярват, че за да бъдат адекватно лекувани, трябва или да платят, или да имат връзки

Автор Веселина Петрова