Автор
Веселина Петрова

Причината ще ви изненада: Конете във Виена слагат пластмасови подкови

Конете във Виена вече ще носят пластмасови подкови. Причината за това е, че металните подкови нанасят сериозни щети на уличната настилка в австрийската столица. 

Общината е решила да субсидира преминаването към пластмасови подкови всички собственици на файтони, които желаят.  

Файтоните или фиакрите са част от чара на града. Те са предпочитани за разходки от туристите, а кочияшите често разказват интересни истории и запознават с архитектурните забележителности на града. 

През последните години Виена предприе различни мерки за насърчаване на хуманното отношение към животните. Например, конете излизат в принудителен отпуск, когато температурата в австрийската столица превиши 35 градуса. 

За съжаление железните подкови износват бързо асфалтовата настилка, а и гражданите, живеещи в центъра, се оплакват от тракането на конските копита. 

View post on Instagram
 

Затова общината е решила да се използват пластмасови подкови, които след време да станат задължителни за конете, движещи се по виенските улици. 

Пластмасовите са двойно по-скъпи, разходите за един кон възлизат на около 4000 евро годишно. Но пък ще спасят донякъде уличната настилка. Ремонтът на повредените повърхности струва около 800 000 евро годишно. Затова общината е решила да субсидира преминаването към пластмасовите подкови. Тя е предвидила 1,9 млн. евро за субсидиране на новите подкови за следващите пет години. 

От ветеринарна гледна точка пластмасовите подкови са дори по-приемливи за конете, коментира професор Терезия Лика. Изследванията показват, че те не са неприятни за животните. Единствената разлика е, че подковаването трябва да е по-често - приблизително на всеки шест седмици, докато металните подкови могат да се използват до девет седмици пише mews.bg.