Автор
Веселина Петрова

Връзката ви и вие самите ще бъдете по-щастливи, ако спрете да търсите идеалните ситуации и хора

Факт - психолозите споделят, че хората са нещастни в отношенията си, защото твърде много идеализират нещата. Но реалността не е нито като филмите, нито като историите в социалните мрежи, където филтрите маскират всичко истинско.

Никой не е идеален, нали? Защо тогава очаквате човекът до вас да е идеален? 

ще бъдете много по-щастливи, ако стъпите здраво на земята и приемете живота такъв, какъвто е. Реален. 

Психолозите споделят, че в практиката си срещат все повече хора, които са неудовлетворени от партньорите и връзките си по две основни причини – социалните мрежи, които създават илюзорна представа за любовта, и филмите/книгите, които създават идеални модели на взаимоотношения. 

Еднакво вредно е да потъвате в която и да е недействителна форма на живот. Няма как да имате живота на този или онзи блогър, на този или онзи модел... Нали не си мислите, че при тях всичко е тип-топ? Просто не виждате проблемите, разочарованията, тъгата, депресията. А тях ги има - в един или друг момент. Като при всички други хора. 

Влюбена двойка
Влюбена двойка
Freepik

Истината е, че най-сигурното средство, за да бъдете щастливи, е да спрете да се сравнявате с другите и да не си поставяте нереалистични очаквания. 

Когато човек се сравнява с другите, има усещането, че всички са по-успели, по-влюбени, по-щастливи от него. Отстрани всичко изглежда по-лесно и по-хубаво. Освен това не очаквайте хората (дори близките ви приятели) да споделят с вас тайни от кухнята на интимния си, личен живот. 

Това правило важи с още по-голяма сила за социалните мрежи. 

Никой няма да се снима, докато се кара с партньора си, например. В интернет виждаме онова, което човек е решил да сподели за себе си – разбира се, това са моментите на щастие, към които би искал да се връща. 

Вие не сте идеални, затова не очаквайте това и от партньора си. Колкото по-бързо го възприемете като човек с недостатъци, но пък се съсредоточите върху добрите му качества, толкова по-голям шанс имате да постигнете вътрешна хармония и да бъдете щастливи, пише Обекти.